Iz povijesti Hrvata u zapadnoj Kanadi

Ptice selice i stanarice: prvi dio

Šime Jerišić s obitelji
Foto: Matica
29.03.2016.
u 08:00

Šezdesetih godina 19. stoljeća u Port Gouichonu živjeli su većinom potomci poznatih lošinjskih obitelji. Busanići, Kozulići, Martinolići i Viševići bavili su se ribolovom te izgradnjom malih, drvenih brodica

U narodnom govoru i poslovicama ptice uspoređujemo s ljudima pa tako imamo selice i stanarice. Evo nekoliko primjera hrvatskih ptica, iz rane povijesti naših ljudi u zapadnoj Kanadi.

Ptica selica

Kasne 1858. godine, otkrićem zlata na obalama rijeka Fraser i Thompson, u Britanskoj Kolumbiji počela je luda jurnjava za plemenitim metalom. Možda čak i veća od one kalifornijske iz 1849.

U nepunih mjesec dana više od deset tisuća Amerikanaca, Iraca, Velšana, Engleza, Francuza, Poljaka, Šveđana, Nijemaca, Rusa, Kineza, Meksikanaca, Čileanaca i Hrvata uputilo se trajektima, splavovima, čamcima, kajacima i indijanskim čunovima, iz luka sjeverozapadnog Pacifika prema kanadsko-američkoj granici.

U prvom valu navale na kanadsko zlato našla se i grupica od desetak San Francisco Dalmatinaca: A. Belisch (Belić), M. Randovich (Randović), F. Dominis, G. Petkovich (Petković), J. Militisch (Miletić), P. Goldsmith (Zlatarić), S. Jerisich (Jerišić) i N. Tomović.

Nabavivši potrebne dozvole te nekoliko pijuka i lopata, hitno odlaze u unutrašnjost Britanske Kolumbije, na dodijeljene površine uz obalu rijeke Fraser.

Foto: Matica

Državna dozvola izdana hrvatskim rudarima 6. studenog 1858. u Hills Baru

Pročulo se da samorodnog zlata u riječnim nanosima i pijesku ima napretek te kako se bez mnogo muke može lijepo obogatiti.

No, snovi šačice neškolovanih ribara i malih, lakomislenih gospodarstvenika iz San Francisca, naglo se ruše. Domorodnom zlatu jedva traga.

Strpljivo oko moglo je pronaći još pokoje zrnce i ljuščicu u izgaženom blatu ili pažljivo prorešetanom pijesku.

Razočarane i financijski potrošene, hrvatsko-američke ptice selice jedna po jedna napuštaju svoja privremena, hladna te mokra gnijezda Britanske Kolumbije. Među prvima u toplije krajeve odlaze Jerišić i Zlatarić.

Budući pomorci, priučeni više veslima nego lopatama, u partnerstvu s još jednim ribarom, Portugalcem John Farragutom, kupuju drvenu brodicu i bacaju se u lov na morsko zlato. U vodama južnog Frasera te oko otoka Vancouvera lososa je bilo u izobilju.

Ostvarenom zaradom hrvatsko-portugalski trio upušta se u nove, još unosnije poslove - proizvodnju ribljeg ulja i sušene ribe.

Ulje prodaju pilanama za mazivo i rudarske svjetiljke, a suhu ribu prehrambenoj industriji za poznati Fish and chips.

Početkom 1866. Jerišić se ženi Anom Wilesh, punokrvnom Indijankom iz plemena Salish.

Godinu dana poslije hrvatsko-indijanskim roditeljima u Viktoriji je rođena kćer Carolina. Neposredno nakon poroda, iz nepoznatih razloga 34-godišnja ptica selica napušta obitelj i leti na jug, daleko od svog rodnog gnijezda Kotora, u čijoj je toplini odrasla.

Jerišić se nikad nije vratio u Kanadu.

Pročitajte drugi i posljednji dio priče o pticama stanaricama...


Želimir B. Juričić, profesor emeritus
University of Victoria
Matica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije