Naslovnica Priče

Zapisao da je Hrvat. Mučki je ubijen, a Papa ga je proglasio svetim

Papa Ivan Pavao II. proglasio je 2. srpnja 1995. u Košicama ovu trojicu mučenika za vjeru svetima
04. srpnja 2018. u 00:14 0 komentara 854 prikaza
Foto: Uta Rademacher/DPA/PIXSELL

Svećenik i mučenik Sveti Marko Križevčanin zbog svoje vjere ubijen je tijekom sukoba katolika i protestanata u Europi. Filozofiju je studirao u Grazu, gdje je bio učenik Petra Pázmánya, poslije kardinala i ugarskog primasa, a teologiju u Rimu. 

Boka Kotorska, 1438. – Venecija, 1508. Skromni redovnik iz Boke kotorske

Svojom rukom ondje je zapisao da je Hrvat, o čemu postoji pisani trag u arhivu zavoda. Nakon završetka studija vraća se u Zagrebačku biskupiju, gdje djeluje u pastvi, ali ga ubrzo ostrogonski primas Pázmány poziva u Ugarsku. 

Od 1616. godine djeluje kao profesor i ravnatelj sjemeništa u Trnavi, a imenovan je i ostrogonskim kanonikom. Primas Pázmány poslije mu je povjerio i upravu benediktinske opatije u Szepluku, kod Košica u današnjoj Slovačkoj, koje su u ono doba bile utvrda ugarskoga kalvinizma. 

Kako bi pomogao malobrojnim katolicima, koji su bili lišeni čak i svojih crkvi, ondje se 1619. pridružuje dvojici isusovaca – Mađaru Stjepanu Pongráczu i Poljaku Melkioru Grodzieckom, kako bi se brinuli za vjernike mađarskoga i slovačkoga jezika. 

Za vrijeme pobune sedmogradskog (erdeljskog) kneza Gábora Bethlena, kalvinistički zapovjednik Juraj Rákóczy 1619. ušao je s vojskom u Košice i odmah dao zatvoriti trojicu svećenika. Zbog odbijanja da postanu kalvini, podvrgnuli su ih mukama. Prisiljavali su ih da se odreknu vjere i Petrova nasljednika Pape u Rimu, ali oni su ostali postojani. Mučili su ih različitim mukama, sve dok ih nisu ubili. Marka su 7. rujna 1619. zapalili i odrubili mu glavu.

Kardinal Pázmany izvršio je kanonsku istragu o mučeništvu, a zatim uime cijelog episkopata kraljevstva zamolio papu Urbana VIII. da se tim mučenicima može iskazivati javno štovanje. 

Lijes s posmrtnim ostacima mučenika premješten je 1635. godine u uršulinsku crkvu u Trnavi, gdje se razvilo njihovo štovanje. Papa Ivan Pavao II. proglasio je 2. srpnja 1995. u Košicama ovu trojicu mučenika za vjeru svetima... Ljubav i dijalog glavne su poruke Sv. Marka Križevčanina kojeg Crkva slavi 7. rujna kao priznatog mučenika.

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Sv. Nikola Tavelić Šibenik, 1340. – Jeruzalem, 1391. Hrvatske crkve njemu u čast iseljenici podigoše diljem svijeta Manduševac Trogir, 1260. – Lucera, 1323. Hrvatski biskup podijelio siromasima veći dio crkvenih prihoda. Ali prije 700 godina Krešimir Ćosić Zagreb, 1948. – Baltimore, SAD, 1995. Sa zaraznim osmijehom preko košarke i znoja do američkog sna. Dame i gospodo, Krešimir Ćosić
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.