Boka Kotorska, 1438. – Venecija, 1508.

Skromni redovnik iz Boke kotorske

Marko Lukunić/PIXSELL
27.06.2018.
u 09:09

Na početku redovničkog života nije se želio baviti knjigom i postati svećenik, već je živio kao skromni redovnički brat

Blaženi Gracija iz Mua bio je skromni i pobožni redovnik, augustinac, karizmatik i pustinjak. Osobito je gajio pobožnost prema Kristu prisutnom u euharistiji. 

U slobodno vrijeme sate i sate provodio je u klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu, a navodno je imao dar osjetiti kada se u okolnim crkvama na oltaru događala pretvorba. Zalagao se za siromahe i prosjake koje je stalno pomagao. Za svakoga je imao dovoljno vremena i riječi utjehe. 

Umro je na glasu svetosti u augustinskom samostanu na otočiću Sveti Kristofor kod Venecije. Potjecao je iz siromašne ribarske obitelji iz Boke Kotorske, pa je rano postao sposoban ribar, a potom i mornar. 

Na jednom je putovanju, u samostanu na brdu Ortone pokraj Padove, čuo propovjednika oca Šimuna kako govori da poteškoće i kušnje pomažu čovjeku da se vrati k sebi i shvati da mu je Bog potreban. To ga je potaknulo da uđe u taj samostan augustinaca, gdje je ostao 15 godina. 

Na početku redovničkog života nije se želio baviti knjigom i postati svećenik, već je živio kao skromni redovnički brat. Poslije je prešao u samostan na otočiću Sv. Kristofora i tamo preminuo u 70. godini života. 

Njegovo tijelo ostalo je neraspadnuto i vjernici ga počinju štovati. A nakon što je 1810. samostan zatvoren, tijelo blaženog Gracije vraćeno je u rodni Muo, 300 godina nakon njegove smrti. Blaženim je proglašen 1889. odlukom pape Lava XIII. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije