Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Svečana proslava 25. obljetnice diplomatskih odnosa Hrvatske i Amerike

Goste je srdačno oslovio i predstavio hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pier Šimunović, a prigodan govor održala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
12. prosinca 2017. u 08:00 1 komentara 2095 prikaza
Washington
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/12

U srijedu navečer, 6. prosinca 2017., pod visokim pokroviteljstvom i nazočnošću predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i  hrvatskog veleposlanstva, u Washingtonu je održana proslava 25. obljetnice diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Gala proslava s večerom održala se  u srcu grada, u otmjenim prostorijama Army Navy Cluba

Na proslavi su bili svi američki veleposlanici koji su obavljali veleposlaničke dužnosti u Zagrebu tijekom 25 godina. A to su: Peter Galbraith, Robert Bradtke, Ken Merton, Jim Foley i Julieta Valls Noyes. Svečanosti je prisustvovao i novoimenovani američki veleposlanik u našem glavnom gradu Robert Kohorst, general Jacques Paul Klein, kongresnica i članica Hrvatskog udruženja pri Kongresu za hrvatske interese Claudia Tenney i bivši senator iz Aljaske Mark Begich. Zastupnici američke vlade bili su Elisabeth Millard, zamjenica ministra za europske poslove i suradnju (Deputy Assistant Secretary for Southeast Europe Division and Eurasian Affairs), Matt Palmer, ravnatelj za Jugoistočne europske poslove (Director for Southeast Europe Division for USA State Department) i Liam Sullivan iz Ureda za Hrvatsku (Croatian Desk).

Uzvanici i zastupnici hrvatskih organizacija (Hrvatske bratske zajednice – Croatian Fraternal Union of America, Nacionalne organizacije Američkih Hrvata – National Federation of Croatian Americans i Udruženje američko-hrvatskih profesionalaca – Association of Croatian American Professionals) u Americi, bili su: Edward W. Pazo, Franjo Bertović, Derek Luketich-Hohn, Steve Rukavina, Zvonko Labaš, John Kraljić, savjetnik u NFCA Joe Foley, Andrea Novak Neumann, dr. Steve Pavletić,  Biljana Lovrinović i Ron Živić. Također je bio prisutan i bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu Miomir Žužul i pravobranitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić.

Goste je srdačno oslovio i predstavio hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pier Šimunović, a prigodan govor održala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Njene riječi upućivale su na duboku zahvalnost i ponos zbog svega učinjenoga te na mogućnosti proširenja diplomatskih odnosa i iskrenog prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama.  

Prisutne su bile i mnoge druge osobe hrvatskog podrijetla iz društvenog, gospodarskog  i političkog života. Bilo je to doista okupljanje hrvatskog i američkog vrha koji je pomagao našu domovinu Hrvatsku tijekom borbe za neovisnost i danas pomaže u razvoju mlade demokracije i njezina gospodarstva. 

Vrijedno bi bilo spomenuti u povodu ovog slavlja i članove hrvatske diplomacije koja je uspješno i odgovorno djelovala 25. godina u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu. To su prvi hrvatski veleposlanik u Americi pok. Petar Šarčević, pok. Andrija Jakovčević (zamjenik veleposlanika u Americi, a kasnije hrvatski veleposlanik u Kanadi),  Miomir Žužul, Vice Skračić vršio jedno vrijeme dužnost zamjenika, Ivan Grdešić,  Neven Jurica, Kolinda Grabar-Kitarović (današnja predsjednica RH) i nedavni veleposlanik Joško Paro. 

Hrvatsku i američku himnu izveli su Zagreb Philharmonic Orchestra – Filip Novosel i Tihomir Hojsak. Njima je pripao i završetak ove divne svečanosti. Uz ovacije izveli su kompozicije "Dalmatian Sunrise", "Moja domovina" i "America the Beautiful". 

  • Mimizo:

    treba ispraviti štetu koju je napravila jugoudbaška diplomacija a koju su postavljali mesić i yusipović zadnjih 15 god širom svijeta i konaćno da hrvatsku diplomaciju vode hrvati na čelu sa lijepom našom presjednicom