Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Ova hrvatska momčad bila je prvak Arizone

Nažalost, zbog objektivnih razloga kao što su pomanjkanje igrača hrvatskog podrijetla i manjak materijalnih sredstava, što bi omogućilo normalan rad kluba, Croatia je prestala službeno nastupati 1992. godine
12. prosinca 2016. u 09:16 0 komentara 803 prikaza
Croatia Phoenix
Foto: Sveto ime Croatia

Hrvatski nogometni klub Croatia-Phoenix iz Arizone utemeljen je u rujnu 1978. godine.

Malobrojna hrvatska zajednica s nekoliko stotina obitelji željela je osnovati nogometni klub da se čuje za domovinu u tome gradu i državi. 

Za prvog predsjednika izabran je Drago Ćelo, tehnički direktor postao je Joe Zovko, rizničar Ivo Dujić, a trenerom je imenovan Antun Dončević koji je ujedno vršio dužnost tajnika.

U prvoj godini natjecanja Croatia je osvojila treće mjesto, a State Cup izgubila je u finalu. 

Već sljedeće, 1979. godine, momčad je postigla velik uspjeh natječući se za USA Cup.  

Croatia Windsor Ontario Tako se igra nogomet! Hrvati u Windsoru pobijedili 61 utakmicu zaredom St. Louis Croatia Saint Louis Mala hrvatska zajednica s velikim srcem za nogomet

Većina igrača u timu ipak nije bila hrvatskog podrijetla.

Svakako, najveći sportski uspjeh Croatia je ostvarila kada je postala prvak Arizone. 

Nažalost, zbog objektivnih razloga kao što su pomanjkanje igrača hrvatskog podrijetla i manjak materijalnih sredstava, što bi omogućilo normalan rad kluba, Croatia je prestala službeno nastupati u nogometnoj ligi 1992. godine. 

Momčad povremeno nastupa tek na turnirima hrvatskih nogometnih klubova.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.