Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Otvorili smo u Sisku fast food s orijentalnom hranom i odlično nam ide

Stibeli su prošle godine shvatili da opasnosti i tri sata struje na dan nisu budućnost pa su se doselili u Hrvatsku. Svi imaju i naše državljanstvo
17. kolovoza 2017. u 11:07 1 komentara 3130 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Čak 11 članova obitelji Stibel u rujnu prošle godine doselilo se u Sisak iz palestinske Gaze. Prije mjesec dana pokrenuli su Oriental Roots, fast food s orijentalnom hranom koju su Siščani odlično prihvatili.

Fabijan Makvić Iz Buenos Airesa Vratio se kući: Kad sam stigao na granicu, počeo sam plakati i plakati

A odluka o povratku u Hrvatsku, nakon što se prije 30 godina preselila u Gazu, Suzani Stibel nije bila lagana.

– U biti, mladi su mene nagovorili na povratak. Imam dva sina i tri kćeri i zbog njih smo se odlučili vratiti, oni su i poticali odlazak i, da je samo netko od njih odlučio ostati – ostali bismo svi. Ratovi, opasnosti i stvari poput tri sata struje na dan, nisu budućnost za njih – govori nam Suzana, koja je rodom iz Hrvatske Kostajnice. Svog supruga Hamdija upoznala je u Zagrebu za vrijeme njegova studija stomatologije 1985. godine. Nakon završetka studija otišla je za njim u Gazu, gdje su se rodili Hani (30), Rana (29), Sandra (24), Mohammad (23) i Žaklina (19).

Svi oni imaju hrvatsko državljanstvo, a s njima je u Sisak lani stiglo i dvoje unuka i snaha. Ubrzo se još jedna unuka rodila u Sisku, kao 12. član obitelji, no zet je zapeo na granici Gaze i Egipta pa ga još pokušavaju dovesti u Hrvatsku.

– Imala sam frizerski salon u Gazi, sve smo ondje rasprodali i odlučili doći u Sisak, gdje imam rodbinu. Platila sam učitelja hrvatskog jezika za svu djecu, priznali su im srednjoškolske diplome, ali nažalost Ministarstvo ne priznaje njihove fakultetske diplome. Svi su studirali u Gazi, ali sada im ne priznaju te godine učenja – govori Suzana koja ističe kako je u početku imala dosta posla oko papira, no “sada se napokon sve polako slaže na svoje mjesto“.

U restoranu rade ona, suprug i jedan sin, a još jedna kći u međuvremenu se zaposlila. I ostali pomažu oko restorana jer ima mnogo posla.

– Sve radimo od svježih namirnica i s izvornim začinima. Iznenadila me reakcija ljudi jer nisam znala da znaju tako dobro za shwarmu, fatush ili falafel. Sve namirnice tijekom noći pripremamo, a danju poslužujemo i za sada stvarno ide dobro. Ima mnogo posla, a nadamo se i širenju jelovnika, možda i nekom novom restoranu – kaže nam glasnogovornica obitelji Suzana.

– Vidim da je mojoj djeci ovdje dobro. I vidim da će im i dalje biti dobro. Nije njima ondje ništa nedostajalo, osim mira i slobode. Ovdje će i to imati – kaže nam 57-godišnji Hamdi, koji je u pojasu Gaze ostavio majku i brata s kojim se sada redovito čuje putem interneta.

Sibir Juraj Križanić Hrvat je bio veliki reformator Rusije i zagovornik slavenskog jedinstva Marin Čipčić VIDEOINTERVJU Hrvat iz Angole osjetio da ga u domovini čeka sreća Mate Bošnjak Mate Bošnjak 'Iako sam rođen u Mannheimu, nemam njemačko državljanstvo. Smatram se Hrvatom'