Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

'Obitelj me drži tu i dok oni ne budu imali želju otići odavde, ja sam neću'

Prema dostupnim informacijama, mnogi vozači iz BiH otišli su upravo u Sloveniju zbog uvjeta, a samo protekle godine te se brojke kreću oko pet tisuća
23. siječnja 2019. u 10:27 0 komentara 902 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kad se spominje "obećana zemlja" za bh. građane, uglavnom se misli na Njemačku, a onda na sve ostale države u koje Hercegovci i Bosanci idu posljednjih godina. Međutim, tu su i alternativne "obećane zemlje". 

Robert Dacešin Morate upoznati ovog mladića. Proputovao je četvrtinu svijeta, sudio Nadalu, ali iz BiH ne želi

Tako je samo 2018. u Sloveniji sreću potražilo oko 30 tisuća osoba iz BiH. Posao je prošle godine do 31. kolovoza pronašlo čak deset tisuća i 90 radnika iz BiH.

Lako se priviknuti

Prema dostupnim informacijama, mnogi vozači iz BiH otišli su upravo u Sloveniju zbog uvjeta, a samo protekle godine te se brojke kreću oko pet tisuća.

Neki ne ostaju u Sloveniji, već idu u druge zemlje Europske unije, a najveći problem je, ipak, što ih nema u bh. tvrtkama. 

"Višegodišnji sam vozač i jedino što me drži u BiH jest obitelj, želja žene i djece da ostanemo ovdje. Ja bih se bilo gdje priviknuo jer sam po zemljama EU po pet dana u tjednu, tako da bi mi možda jednostavnije bilo otići iz BiH, a da ne govorim o financijskom segmentu. Međutim, obitelj me drži tu i dok oni ne budu imali želju otići odavde, ja sam neću. Ako oni kažu da nam je vrijeme otići, idemo svi", rekao je za Večernji list vozač kamiona koji je više od desetljeća u tom poslu.

Varioci na prvom mjestu U Sloveniji i Njemačkoj zaposleno više od 31 tisuće radnika iz BiH

Da Slovenija postaje sve omiljenije odredište radnicima, potvrđeno je i u veleposlanstvu ove zemlje u BiH. Zanimanja ne manjka. Naprotiv. 

"U  posljednje tri godine može se jasno vidjeti porast broja zaposlenih iz BiH u Sloveniji", riječi su Zorice Bukinac iz Slovenije.

Što se tiče plaća u toj zemlji, one su od 850 do 2400 eura. Najveći broj radnika ima bruto plaću od 1200 eura. Slovenski poslodavci potvrdili su da su zadovoljni radnicima iz BiH. Potvrđuje to i podatak da je prošle godine među radnicima bilo 87.700 stranaca, od kojih ih je 42.600 bilo iz Bosne i Hercegovine, što je gotovo 50 posto.

U toj zemlji radi i 10.800 Srba te 7500 osoba iz Hrvatske. A ono što je najzanimljivije, iako u Sloveniji nikad nije bila manja nezaposlenost, posla ima još, a potreba za radnicima i dalje je velika. Traže se stručnjaci u industriji, građevinskom poslu, prometu... 

Autobusi Oporezivanje Umjesto preko računa dijaspora će novac rođacima u BiH odsad slati u kuvertama

Zdravstveni kadar

Slovenija traži zdravstveni kadar, ali i turističko-ugostiteljski. Za te poslove teže je naći radnike jer zdravstveni djelatnici radije biraju Njemačku, a radnici u turizmu Hrvatsku, no sve ovisi o primanjima koja se nude u tim zemljama. Ako je plaća dobra, onaj tko je naumio ići u inozemstvo, njemu će i Slovenija biti dovoljna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.