Petrus Jobo

Nogometaš koji je iz malog hrvatskog iseljeničkog kluba izabran u reprezentaciju Južne Afrike

Bloemfontein
Foto: Sveto ime Croatia
09.01.2017.
u 12:00

Croatia je vrlo uspješno nastupala i zabilježila solidne rezultate na turnirima održanima u južnoafričkim gradovima New Castleu, Johannesburgu, Cape Townu i Bloemfonteinu

Najuspješniji nogometni klub 80-ih godina prošlog stoljeća u ligi pokrajine Free State u Južnoj Africi bila je Croatia iz Bloemfonteina.

Osnovana je 1981. godine kada je pokojni sin prvog upravitelja i glavnog mecene kluba Gojka Solde došao kući sa svojim učiteljem, velečasnim Chrisom Prichardom, kako bi zatražio od oca da financira momčad Kršćanske škole. 

"Budući da sam volio nogomet i kao mladić igrao za Zlatna polja u Južnoj Africi, odlučio sam im pomoći", izjavio je Soldo.

Klub je nazvan CBC Croatia, a dogovoreno je da njegove službene boje budu crvena, bijela i plava.  

Nakon odlaska velečasnog Pricharda u Australiju i zbog velikih školskih obveza svoga sina, Soldo je odlučio formirati tim koji će igrati u ligi Bloemfonteina.

Tijekom deset godina momčad je, među ostalim, šest puta osvojila titulu prvaka u Inter-city League, sedam puta kup pokrajine Free State i dva puta kup Mainstay i Dewar. 

Također, taj je hrvatski klub osvojio dva prestižna turnira, i to Holiday Inn u Maseru i Welkom. 

Vrlo je uspješno nastupao i zabilježio solidne rezultate na turnirima održanima u južnoafričkim gradovima New Castleu, Johannesburgu, Cape Townu i Bloemfonteinu. 

Svakako među velikim uspjesima treba istaknuti činjenicu da je igrač kluba Petrus Jobo 1987. godine izabran u reprezentaciju Južne Afrike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije