Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Ovo je jedan od rijetkih hrvatskih klubova u Njemačkoj koji nije htio igrati u jugo-ligi

Od samog osnivanja klubu veliku potporu pružaju Hrvati koji žive u Singenu i cijeloj regiji Hegau, ali Croatia pada i pod pasku jugoslavenskog konzulata koji vrši pritisak na njezine članove i simpatizere da se klub uključi u jugoslavenske udruge
02. siječnja 2017. u 10:56 5 komentara 2366 prikaza
Croatia Singen
Foto: Sveto ime Croatia
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski sportski klub Croatia Singen, kao i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo, utemeljen je 13. lipnja 1971. godine zbog širenja hrvatskoga zajedništva u gradu Singenu i na cijelom području Hegau. 

Potreba za osnivanjem ovakvih klubova i društava bila je još izraženija ako imamo na umu političke prilike koje su u to vrijeme vladale u domovini, a koje su, što izravno, što neizravno, uvijek utjecale na organizirano djelovanje Hrvata u iseljeništvu, posebice u Zapadnoj Njemačkoj.

Pratite Moju Hrvatsku na Facebooku i prvi doznajte što je novo u iseljeništvu!

HSK Croatia Singen utemeljen je na poticaj Dinka Barića, Dragutina Behina, Franje Komadine, Mladena Stijića, Ivana i Rade Zubčića te Ante Vranjkovića.

Uprava kluba na čelu s Antom Vranjkovićem izabrana je 20. lipnja 1971., a ostali članovi bili su: fra Ante Perković, Ivan Zubčić, Marinko Marinović, Nikola Barjasić, Ivan Jurlina, Frane Strika i Luka Blažević. 

Novo vodstvo HSK Croatije uspostavlja i tijesnu suradnju s Hrvatskom katoličkom misijom Singen.

NK Croatia, koji je bio prijavljen kao treća ekipa nogometnog kluba Südstern iz Singena, već u prvoj sezoni igra u Kreisligi C Hegau i postiže relativno dobre rezultate. 

Od samog osnivanja klubu veliku potporu pružaju Hrvati koji žive u Singenu i cijeloj regiji Hegau, ali Croatia pada i pod pasku jugoslavenskog konzulata koji vrši pritisak na njezine članove i simpatizere da se klub uključi u jugoslavenske udruge. 

Nakon što Croatia 1980. prelazi u viši rang natjecanja, u Kreisligu A, i time još uspješnije djeluje među njemačkim pučanstvom, pritisci i otvorene ucjene djelatnika konzulata u Freiburgu postaju sve učestaliji i agresivniji.

Mnoge članove kluba, ljude iz uprave i igrače, pozivaju na informativne razgovore i otvoreno im prijete kako bi prestali s djelovanjem.

Hrvatski Orlovi Hrvatski Orlovi – Milwaukee Upoznajte najstariji nogometni klub u hrvatskom iseljeništvu Croatia Perth Perth, 1968. Australski nogometni savez odbio je registrirati klub pod imenom Croatia

Ali u tim najtežim danima borbe za opstanak vodstvo Croatije preuzima franjevački svećenik, sada već pokojni Drago Tolj, koji je bio predsjednik kluba od 1980. do 1983. godine. 

Uz njegovu i veliku pomoć Hrvatske katoličke misije grada Singena klub se uspijeva održati na životu. 

U njega se 1985. uključuju i Nijemci, što je bio izvanredan potez uprave. 

Uza sve teškoće, NK Croatia iz Singena jedan je od rijetkih hrvatskih klubova u Njemačkoj koji nije htio igrati u jugo-ligi. 

Događaji u domovini 1990. i velikosrpska agresija na Hrvatsku poremetili su ritam djelovanja Croatije: i igrači i uprava bili su preokupirani organiziranjem različitih oblika pomoći domovini, što se odrazilo na sportske rezultate.

  • ćaćaća:

    pravi dečki...

  • sven222:

    volio bih da mi pisac ovog članka objasni kako su to oni mogli igrati jugo ligu ako su spadali pod njemačke zakone a i onda kako su to odbili da ist igraju ?????

  • ravnica1:

    Bolesni balkanski mozgovi jos uvijek prebrojavaju krvna zrnca i traze nove "heroje" iz vremena ropstva u tamnici naroda. Koga briga sto gospodarstvo propada i mladi se masovno iseljavaju Vama Hrvatima i Srbima se samo treba smijati, dvije strane iste kovanice