Naslovnica Priče

Nogomet na privremenom radu u Njemačkoj

Od osnivanja, klub je igrao u njemačkoj nogometnoj ligi i odbijao nastupati u bivšoj nogometnoj Jugoligi. Odmah na početku natjecanja, Croatia je osvojila prvo mjesto u ligi C
27. ožujka 2017. u 11:31 0 komentara 211 prikaza
Croatia Munchen
Foto: Sveto ime Croatia

Skupina Hrvata, većinom dugogodišnji politički emigranti koji su nakon Drugog svjetskog rata ostali živjeti u Münchenu, odlučili su 1970. godine osnovati nogometni klub Croatia. 

Na prijedlog Mate Prke, Ike Prke, Milana Ilinića, Ante Jakovljevića, Mile Ivandića, Davora Držaka i Josipa Zaretića izabrana je uprava kluba, a prvi predsjednik postao je istaknuti hrvatski politički emigrant Milan Ilinić. 

>> Hrvatsko ime koje nisu voljeli

Dopredsjednik Josip Zoretić idućih će dvadesetak godina biti najveći mecena, ne samo nogometnog kluba nego više-manje i svih drugih hrvatskih aktivnosti u Münchenu.

Prvim trenerom momčadi imenovan je Ante Jakovljević, koji je trenirao generacije igrača Croatije punih 25 godina.

Od osnivanja, klub je igrao u njemačkoj nogometnoj ligi i odbijao nastupati u bivšoj nogometnoj Jugoligi. Odmah na početku natjecanja, Croatia je osvojila prvo mjesto u ligi C, zatim u ligi B i tako dobila pravo nastupa u najjačoj, podsaveznoj nogometnoj ligi grada. 

Croatia Vancouver Croatia Vancouver Preko piknik atmosfere do najbolje momčadi u Kanadi Croatia Griesheim Griesheim Kako je od tipično jugoslavenske momčadi Croatia postala svehrvatska

U ligi A Croatia je uspjela je osvojiti prvo mjesto i biti promovirana u jaku Oberkreisligu. 

Zanimljivo je da su u klubu, koji su osnovali i vodili hrvatski politički emigranti, inače zakleti državni neprijatelji Jugoslavije, uglavnom igrali naši ljudi na privremenom radu u Njemačkoj. 

U većini slučajeva po povratku u domovinu službeni predstavnici jugoslavenskih vlasti ispitivali su ih, a često i maltretirali.

Koliko je nogometni klub Croatia bio "trn u oku" jugodiplomacije, najbolje svjedoči podatak da su agenti zloglasne Udbe krvnički ubili njezina popularnog igrača i poznatog političkog emigranta, Antu Kostića 1981. godine u Münchenu. 

>> Kako je od tipično jugoslavenske momčadi Croatia postala svehrvatska

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message