navigacija Priče 1
Griesheim

Kako je od tipično jugoslavenske momčadi Croatia postala svehrvatska

Nakon demokratskih promjena u domovini i uspostave slobodne Hrvatske, u klubu je došlo do velikih promjena, najviše u atmosferi i odnosima

Kako je od tipično jugoslavenske momčadi Croatia postala svehrvatska

Foto: Sveto ime Croatia

U svibnju 1976. godine, skupina Hrvata, većinom iz Dalmacije, utemeljila je nogometni klub koji je nazvan Croatia – Jadran 76. 

Na osnivačkoj skupštini izabrano je vodstvo kluba na čelu s predsjednikom Ivanom Burazinom. Trenerom je imenovan Josip Horvat, a prvim kapetanom Božo Lozančić. 

>> Kako je članak objavljen u Večernjem listu oživio nogometni klub u Koblenzu

Svoje prve utakmice momčad je igrala revijalno, ali nakon godinu dana, u sezoni 1977./1978. počela je službeno natjecati se u C-Ligi Darmstaadt. 

Zahvaljujući reorganizaciji natjecanja u nogometnoj ligi osamdesetih godina, Croatia je dobila priliku nastupati u kvalitetnijoj B-Ligi Darmstadta. 

Nakon demokratskih promjena u domovini i uspostave slobodne Hrvatske, u klubu je došlo do velikih promjena, najviše u atmosferi i odnosima. Od tipično jugoslavenske momčadi, Croatia je postala svehrvatska. 

Takva atmosfera pridonijela je i postizanju sportskih rezultata na terenu te je klub prešao u viši razred natjecanja, u A-Ligu, a zatim nakon dvije sezone u Berzikligu Darmstadt West. 

U ovoj mnogo kvalitetnijoj ligi Croatia je uspjela izdržati samo dvije sezone i ispala je u A-Ligu. 

Zahvaljujući izvrsnom radu trenera Krešimira Konjicija i nesebičnom zalaganju uprave kluba na čelu s Krunoslavom Konjicijem, momčad se u sezoni 2000./2001. ponovno vratila u Bezirksligu.

Uz sportske rezultate, klub je uspio izgraditi vlastite prostorije, uz velikodušnu financijsku pomoć grada Griesheima. 

>> Hrvatsko ime koje nisu voljeli

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija