Zdravstveni turizam

Nikica Gabrić ima ideju kako dijaspora može pomoći Hrvatskoj

Marko Prpić/PIXSELL
26.03.2019.
u 10:23

''Sve privatne klinike u Hrvatskoj koje pružaju visokokvalitetne usluge imaju primjere uspješnih slučajeva s kineskim, švicarskim, američkim pa čak i australskim pacijentima, ali oni su više iznimke''

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić ravnatelj je Specijalne bolnice za oftalmologiju ''Svjetlost'', vodeće privatne medicinske institucije na području oftalmologije u jugoistočnoj Europi. Svojim  govorom i sudjelovanjem na Trećem hrvatskom iseljeničkom kongresu održanom u Osijeku dotaknuo se potrebe za uključivanjem dijaspore u promociju hrvatskog zdravstvenog turizma, kao i u druge aspekte hrvatskog gospodarstva.  

Evo što nam je rekao u intervjuu...

Današnji odnosi između dijaspore i domovine najviše se temelje na ljetovanju na obali i ponekim poslovnim ulaganjima. Koliko zapravo naša dijaspora koristi usluge hrvatskog zdravstvenog turizma i koje su ključne prednosti za njih? 

Naša dijaspora vitalan je, ali i neiskorišten izvor i predstavlja veliki potencijal za razvoj hrvatskog zdravstvenog turizma jer već gaji osjećaj povjerenja prema Hrvatskoj. Znaju naš jezik, našu kulturu i imaju povjerenja u našu medicinsku stručnost. Međutim, još uvijek im se ne obraćamo aktivno i ne koristimo ih kao prednost za razvoj zdravstvenog turizma. Puno je lakše uvjeriti Hrvata koji živi u Münchenu da dođe u Hrvatsku obaviti svoj operativni zahvat, uštedjeti novac te ujedno posjetiti svoju domovinu. Koristeći našu dijasporu kao najjače ambasadore hrvatskog zdravstvenog turizma, lakše ćemo ostvariti kontakte s njihovim prijateljima i kolegama u njihovim novim domovinama. Njemački građanin koji se druži ili surađuje s hrvatskim iseljenikom čut će njegova iskustva o liječenju u Hrvatskoj iz prve ruke i vjerojatnije je da će ta osoba doći u Lijepu Našu nakon što čuje pozitivna iskustva ljudi koji je okružuju. To je krug pozitivne povratne informacije. Moramo započeti taj krug s našom dijasporom kako bismo za nekoliko godina imali dovoljno ambasadora u tim zemljama. To bi u konačnici učinilo Hrvatsku poželjnim odredištem za strane pacijente koji nisu dio naše dijaspore. 

Već imamo zabilježeno nekoliko slučajeva klijenata iz udaljenih zemalja kao što je primjerice SAD, koji su došli u Hrvatsku na neki oblik liječenja. Koliko su pripadnici dijaspore i šira međunarodna zajednica upoznati s opcijama našeg zdravstvenog sustava i koje konkretne korake možemo poduzeti kako bismo povećali svoju vidljivost?  

Sve privatne klinike u Hrvatskoj koje pružaju visokokvalitetne usluge imaju primjere uspješnih slučajeva s kineskim, švicarskim, američkim pa čak i australskim pacijentima, ali oni su više iznimke. Dok god nemamo stalan priljev pacijenata iz stranih država, ovi pacijenti su samo "slučajevi". A ne možemo izgraditi industriju temeljenu samo na slučajevima. Trebamo sustav koji će kontinuirano motivirati strane pacijente na korištenje naših zdravstvenih usluga. Naša dijaspora treba nam pomoći u promoviranju tog sustava tako da će biti prvi koji će koristiti i "testirati" naše usluge te se zatim vratiti u svoje nove domove i širiti glas kao pravi ambasadori Hrvatske. Samo tada možemo postići vidljivost koju trebamo s obzirom na to da, posebice u medicini, iskustvo iz prve ruke i pozitivne medijske priče mogu izazvati potreban pomak u međunarodnoj zajednici kako bi Hrvatska postala poželjno odredište za zdravstveni turizam. 

Naša dijaspora izrazito je domoljubno nastrojena; mnogi ulažu i podržavaju hrvatske tvrtke i proizvode, ali zdravlje je zdravlje. Što biste željeli reći pripadnicima dijaspore koji će uvijek rado preporučiti hrvatske tvrtke, ali se teže odlučuju na korištenje naših zdravstvenih usluga? 

Imam poruku za našu dijasporu: "Dođite u Hrvatsku, riješite sve svoje zdravstvene tegobe, uštedite novac i posjetite svoju domovinu. Naši liječnici i privatne klinike su izvrsni i ne trebate se bojati dati im svoje povjerenje. Mi smo izvrsni u onome što radimo, u pružanju visokokvalitetne usluge i Hrvatima i strancima; pomozite nam da širimo glas o Hrvatskoj i našoj ponudi zdravstvenoga turizma. Sve to kako bi Hrvatska mogla rasti i razvijati se i kako naši liječnici ne bi napuštali našu predivnu domovinu u potrazi za poslom!" 

Komentara 2

MA
Marinko2
11:25 26.03.2019.

Da li su to svi doktori sa 'pravim' diplomama i kvalifikacijama ili sindrom Vasic i slicni? Sto ako ne ide sve najbolje? Pisi kuci propalo je...... Mi,iz dijaspore znamo od kuda smo potekli, volimo domovinu ali isto tako smo jako razocarani kakva je ispala i kuda ide.........

Avatar Django
Django
11:41 26.03.2019.

Tipično. Nije mu palo na pamet pozvati liječnike iz iseljeništva da dođu raditi u Hrvatsku ili nedaj Bože otvarati vlastite ordinacije i privlačiti strance u njih. Neeee, nego, dođite se ovamo liječiti da vas još malo oderemo. Nikad dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije