Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Amerikanac iz Ljubuškog zbog Domovinskog rata i Međugorja postao svećenik

Iako je, kaže, rođen u Americi, često dolazi u posjet rodbini u Hercegovinu i na godišnji odmor. Posebno voli doći u Međugorje
04. listopada 2018. u 09:01 0 komentara 1605 prikaza
Foto: Međugorje-info.com

U Međugorju je nedavno boravio svećenik u neobičnom bijelom habitu kakav se kod nas rijetko viđa. Iako je Amerikanac, dobro govori hrvatski jezik. On je vlč. Charbel Richard Grbavac i za Međugorje-info ispričao je svoju zanimljivu priču. 

Ljepota i duša Mladi iz Ljubuškog poručili: Nemojte odlaziti, ovdje je najljepše!

"Rođen sam 1972. u gradiću San Gabriel, a odrastao u mjestu Huntington Beach pokraj Los Angelesa u Kaliforniji. Potječem iz hrvatske hercegovačke obitelji podrijetlom iz Graba i Grabovnika blizu Vitine kod Ljubuškog. Imam dva brata. Trebao sam biti stomatolog, ali na kraju su Domovinski rat i Međugorje potpuno okrenuli moj život. Prvi put sam bio u Međugorju 1982., još kao desetogodišnjak, drugi put 1990., u vrijeme kad su se događale ''balvan revolucija'' i barikade na Plitvicama. Kad je počeo rat 1991., pitao sam se zašto se to događa, zašto tolike muke i stradanja... Nisam mislio na sebe, nego sam se pitao kako mogu pomoći, nešto učiniti za Hrvatsku, moju obitelj koja se ovdje bori", otkrio je naš sugovornik.
 
Treći put vlč. Charbel vratio se u Međugorje 1992./1993., oko Božića. Uzeo je slobodnu godinu na studiju te otišao u Španjolsku. Tada je već bio rat u našoj domovini. 

CRONITE Mladi reper rodom iz Ljubuškog snimio dirljivu pjesmu pokojnom ocu

"Osjetio sam u duši neki poseban Božji zov da me zove biti svećenikom. Vratio sam se u Kaliforniju i nastavio studij, ali sam bio drukčiji: počeo sam ići na misu svaki dan, učlanio se u molitvenu skupinu, počeo pohađati sate katekizma... Kad sam završio petu godinu stomatologije, shvatio sam da sada trebam ozbiljno razmisliti što ću dalje. Opet sam si uzeo vrijeme od godine dana da molim i dobro o svemu promislim. Ušao sam u nadbiskupijsko sjemenište u Los Angelesu, ali sam, ipak, nakon dvije godine shvatio da svoj svećenički poziv želim živjeti u redovničkoj zajednici", naglasio je ovaj ljubuški Amerikanac.

Godine 1998. došao je u samostan st. Michael’s Abbey u Orange Countyju, samostan zajednice norbertinaca, starog reda koji je osnovao sv. Norbert 1124. u Francuskoj u kojem danas živi 53 svećenika i 35 bogoslova. 

"Imamo duhovni život, otprilike pet sati molitve na dan. Uz to, neki svećenici rade i u župi, predaju u školi, bolnici, zatvoru", napomenuo je vlč. Grbavac.

Zvonko Milas Zvonko Milas Počasni građanin općine Ljubuški: Jedni bez drugih ne smijemo niti možemo

Posljednje tri godine ravnatelj je katoličke škole SS. Peter and Paul School u Wilmingtonu, Los Angeles u župi u kojoj i radi. 

"Hrvatski jezik naučio sam u obitelji. Otac je bio vrlo strog i zahtijevao je, kad god nema stranaca u kući, da govorimo hrvatski. Svake nedjelje sat vremena vozili smo se na hrvatsku misu, a svakog petka išli smo u hrvatsku školu, učili hrvatske običaje i folklor. Crkva je bila središte života. Moji roditelji imaju hrvatsku putovnicu i iako žive već dugo godina vani, cijela obitelj doživljava Hercegovinu kao svoju domovinu, duboko nam je u srcu to da se osjećamo kao Hrvati", dodao je vlč. Charbel. 

Iako je, kaže, rođen u Americi, često dolazi u posjet rodbini u Hercegovinu i na godišnji odmor. Posebno voli doći u Međugorje. 

Valentino Grbavac Nova generacija Od mladog Ljubušaka Amerikanci uče o neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini

"Obitelj mog oca brojna je, devetero braće i sestara. Nedavno su se svi okupili u rodnoj kući u Grabu. Moj stric Slobodan Grbavac napisao je i knjigu o našoj obitelji ''Na tri kontinenta'' jer su potomci rasuti po Europi, Americi i Australiji. Želio je pokazati sudbinu hrvatskih iseljenika", zaključio je naš sugovornik za Međugorje-info.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.