Cokeburg

Kao u domovini! Hrvati u Americi proslavili Jurjevo

Foto: Franjo Bertović
1/16
25.04.2018.
u 13:58

Odsjek i njegovi članovi prolazili su kroz mnoga iskušenja izazvana slabom zaštitom na radu u rudnicima, osnivanjem sindikata da bi se poboljšali ti uvjeti, a zatim su slijedile depresije, zatvaranja rudnika te selidbe radnika i njihovih obitelji

Još jedna lijepa proslava Jurjeva održana je 21. i 22. travnja 2018. u nekadašnjem rudarskom naselju Cokeburgu u jugozapadnom dijelu Pennsylvanije. Još od ranih pedesetih godina prošlog stoljeća u ovom mjestu održavaju se proslave sv. Jurja po uzoru na slavlja u Zagorju i Draganićima blizu Karlovca...

Povijesni zapisi o Cokeburgu

Povijest Cokeburga vezana je uz rudnik ugljena koji je s radom započeo na samom početku prošlog stoljeća. Poslovni čovjek James W. Ellsworth iz Chicaga otkupio je dio poljoprivrednog zemljišta u tom mjestu 1900. i već u lipnju iste godine otvorio dva prozora ugljenokopa. To je privuklo pozornost mnogih doseljenika pa tako i Hrvata, većinom iz Ogulina i Karlovca. Nešto poslije, 29. lipnja 1907. godine, Đuro Godić okupio je 12 prijatelja i osnovao odsjek 354 "St. George – Sv. Juraj". Poslije će sve organizacije, koje su kasnije utemeljene pod okriljem odsjeka, dobiti isto ime i uzeti svetog Jurja za svog zaštitnika. 

Odsjek i njegovi članovi prolazili su kroz mnoga iskušenja zbog slabe zaštite na radu u rudnicima. Osnovan je sindikat da bi se poboljšali ti uvjeti, a zatim su slijedile depresije, zatvaranja rudnika te selidbe radnika i njihovih obitelji. Međutim, Odsjek je pobijedio sve teškoće i rastao po broju članova i aktivnosti. Sastanci su se održavali u privatnim kućama, obično u domu predsjednika, no 1948. godine otkupljena je zgrada koja je pretvorena u Hrvatski dom sv. Juraj (St. George Croatian Home). 

Hrvatski dom u Cokeburgu ima dugu i lijepu povijest. S godinama je preuređivan i proširivan. Danas je to moderna građevina koja ima dvije dvorane, dvije kuhinje i dva bara. Služi za okupljanja djece i odraslih. I to ne samo iz Cokeburga, ovamo dolazi narod iz mnogih mjesta i gradova jer Odsjek 354 iznimno je aktivan te je jedan od najvećih odsjeka u redovima Hrvatske bratske zajednice u Americi. Pod njegovim pokroviteljstvom nalazi se Tamburaški zbor "St. George" mladeži i odraslih, a tu je i kuglački tim, golf-klub, košarkaši i nogometaši. Mnoge kulturne i sportske priredbe održale su se u ovom mjestu, a autobusi i danas pristižu iz raznih mjesta Sjedinjenih Američkih Država i susjedne Kanade. 

Nećemo i ne smijemo zaboraviti činjenicu da je u Cokeburgu rođen dugogodišnji predsjednik HBZ-a i Odsjeka 354 Bernard M. Luketich. Pod njegovim vizionarskim vodstvom od 1947., kada je preuzeo dužnost predsjednika, Odsjek 354 postao je bremenit s mnogim aktivnostima, a jedna od njih je proslava svetog Jurja krajem travnja. 

Luketich je na predsjedničkoj dužnost potaknuo mnoge kulturne i društvene aktivnosti. Postao je odsječni predsjednik u dobi od samo 16 godina, a već s 19 izabran je za učitelja i koreografa "Kolo tamburica skupine St. George". Godine 1980. organizirao je Odrasli tamburaški zbor "St. George". Tako je tamburica postala vodilja svih aktivnosti u Cokeburgu, koju sviraju mladi i odrasli. 

Ovi zborovi, uz sve spomenuto, imaju i vlastite škole. Odrasli se sastaju svakog utorka navečer, dok djeca i roditelji dolaze petkom navečer. Ovdje se uči hrvatski jezik: nove riječi i njihov izgovor. Zatim se sastavlja aranžman i notni napisi uručuju tamburašima. Kada je tamburaški zbor spreman, tek se onda folkloraši hvataju za ruke i usavršava se zajednički program za nastup na priredbama i festivalima. Mnoga djeca ovdje su prošla školu tamburice, a 19-godišnjaci primili su zaslužene svjedodžbe položene mature.

Veliko slavlje

Proslava Jurjeva već je desetljećima važan i nezaobilazan događaj u Cokeburgu. Djeca i stručno vodstvo St. George Jr. tamburice, predvođeni upravom roditeljske organizacije, započinju s pripremama tijekom zime. Tako je sve spremno kod dolaska proljeća koje navješćuje "zeleni Juro". Proslava počinje u subotu, trećeg vikenda u travnju, s godišnjim koncertom "St. George tamburice" u dvorani obližnje srednje škole Bentworth. Prema tradiciji, u goste se pozivaju jedan ili dva ansambla kako bi uveličali koncert mladeži iz Cokeburga.

Ovogodišnji gosti bili su: Kulturno umjetničko društvo "Sveti Juraj" iz Hamiltona u Ontariju pod vodstvom glazbenog direktora Branka Pahanić te Hrvatski folklorni ansambl "Nova nada" iz Detroita, iz američke države Michigan, s glazbenim i umjetničkim direktorom Steveom Talanom. 

Domaćine je predvodila glazbena direktorica i koreografkinja Marlene Luketich-Kochis s pomoćnicima Danielom Kochis, Bernadett Luketich-Sikaras i Derekom Luketichem-Hohnom. U dvosatnom programu, sa stankom od 15 minuta, predstavljen je Bizovac (Slavonija), Draganići kod Karlovca i zajednica Hrvata iz Bratislave (Slovačka). Publika je uživala u tako lijepom slavlju hrvatske kulturne baštine, posebno u dijelovima na kojima su sudjelovala djeca; bilo svirkom tamburice, pjesmom ili plesom u kolu. Pri kraju koncerta svečano su uručene svjedodžbe ovogodišnjim maturanticama "St. George Jr. Tamburitzans": Alex Pazo, Abbey Davis i Clarine McCabe. 

Voditelj koncertnog programa i otac Alex Pazo u svojim je čestitkama istaknuo kako su maturantice započele sviranje tamburice u ranoj mladosti te da su danas izrasle u izvrsne tamburašice, pjevačice i folklorašice. Edward W. Pazo glavni je predsjednik HBZ-a i predsjednik roditeljske organizacije "St. George" te ponosni otac dvoje djece koja su nerazdvojni dio tamburaša u Cokeburgu.

U nedjelju, u obližnjoj katoličkoj crkvi u Bentlevillu, održana je sveta misa, čime je obilježen vrhunac slavlja sv. Jurja. Misnom slavlju prethodila je procesija predvođena tamburaškim zborom i pjesmama sudionika. Tamburica je svirala i tijekom misnog slavlja, a župljanima je pri ulazu u crkvu uručen program s hrvatskim crkvenim pjesmama kako bi mogli pratiti i sudjelovati u pjevanju. Župnik koji je služio misu već na samom početku pozdravio je "St. George tamburicu" i goste iz Michigana i Ontarija te je uputio nekoliko riječi o proslavama Jurjeva u Hrvatskoj i Americi po potomcima Hrvata koji su se ovdje većinski naselili krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Proslavi, osim spomenutog, mnogo su pridonijeli tamburaški sastavi "Šarena", "Bevanda" i "Zabava" koji su svirali za ples i razonodu tijekom ovog dvodnevnog slavlja u Hrvatskom domu "St. George" u Cokeburgu. 

Čestitamo Cokeburgu, roditeljima i djeci "St. George tamburice" te predsjednici Odsjeka 354 Bernadette Luketich-Sikaras koja je ujedno glavna tajnica i blagajnica Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Komentara 3

SX
sudbina x
16:12 25.04.2018.

Lijepo što se hrvati nakon tako dugog izbivanja ipak drže svojih zavičajnih običaja...Čestitam...

PR
prigorka
04:33 26.04.2018.

geni kameni ,da se drze svoga naroda ,vec bi davno nestali

KA
Kameni
17:54 25.04.2018.

Ma neslavi li se sveti Georgije 06. svibnja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije