Croatia Geelong

Jedva su osnovali nogometni klub jer nisu znali engleski jezik, presvlačili su se u garaži predsjednika, a nisu imali ni vlastito igralište

Croatia Geelong
Foto: Sveto ime Croatia
1/3
04.11.2016.
u 10:26

Osvajanjem kupa, interes za nogomet u hrvatskoj zajednici naglo raste, tako da klub te godine osniva i juniorsku momčad

Hrvatski nogometni klub Croatia utemeljen je 1967. na prijedlog gospode Hrkača, Sesara i Radojevića, koji su postali i prvi klupski predsjednik, tajnik i rizničar.

Osnivanje nogometnog kluba u malobrojnoj hrvatskoj zajednici u to vrijeme bio je veoma težak i mukotrpan zadatak. 

Pomanjkanje materijalnih sredstava, nedovoljan broj igrača i problem komuniciranja s predstavnicima nogometne lige zbog nedovoljnog poznavanja engleskog jezika bili su samo neki od problema s kojima su bili suočeni osnivači kluba.

No uza sve poteškoće s kojima su bili suočeni, Hrkač, Sesar i Radojević odlučili su prijaviti klub kod Ballarat/Geelong District Soccer Association. 

Nakon nekoliko pokušaja i odluke nogometnog saveza da odobri registraciju kluba pripreme za natjecateljsku sezonu mogle su početi. 

Suočena s problemom pomanjkanja vlastitog igrališta, uprava kluba uspijeva riješiti taj problem nakon što je katolička župa Holly Family Parish dala dozvolu da Croatia igra na njihovu igralištu. 

O kakvom igralištu se radi, najbolje govori činjenica da su Hrvati morali prije svake utakmice postaviti golove te da bi ih nakon svake utakmice morali maknuti kako bi se školska djeca mogla ondje igrati. 

Igralište, koje je zbog svog stanja popularno nazvano Grbavica, uopće nije imalo svlačionicu, tako da su igrači bili prisiljeni prije utakmice presvlačiti se u garaži predsjednika kluba, Mirka Hrka

Za prvog trenera kluba imenovan je Andrija Macokatić, koji s timom u prvoj sezoni igranja, 1968. godine, osvaja zavidno četvrto mjesto u drugoj ligi. To je omogućilo klubu prelazak u viši rang natjecanja te se u sezoni 1969. natječe u prvoj ligi i, pod trenerskom palicom Paje Drenovca, osvaja šesto mjesto. 

Hrvatski nogometni klub Croatia prvih sezona igrao je u sljedećem sastavu: J. Haćimović, M. Kordić, P. Dzakajić, B. Skoko, J. Aleksović, M. Kurtović, A. Deak, I. Vrljić, J. Jurić,V. Ilić, I. Corić, F.Lepoša i Z. Skračić, a krajem sezone 1969. u klub dolazi nova igračka prinova, Steve Horvat senior, koji će dati velik doprinos klubu. 

Zahvaljujući Horvatu, koji postaje igrač-trener kluba, Croatia ostvaruje svoj prvi veliki uspjeh kada u sezoni 1970. godine osvaja kup – Ballarat Geelong District Soccer Association Challenge Cup.

Osvajanjem kupa, interes za nogomet u hrvatskoj zajednici naglo raste, tako da klub te godine osniva i juniorsku momčad. 

U regularnom natjecanju osvajaju četvrto mjesto, a iduće ponovno osvajaju kup i prvo mjesto u ligi i tako prelaze u VSF Provisional League 3.

Nažalost, u ovoj, najkvalitetnijoj ligi tog područja klub igra samo jednu sezonu, 1972. godine, a zatim ispada u Ballarat Geelong District Soccer Association Division 1. 

U ovoj ligi, u periodu između 1973. i 1978. godine, Croatia četiri puta osvaja titulu prvaka lige i četiri puta titulu viceprvaka.

Od mnogih pojedinaca koji su zaslužni za ovaj uspjeh kluba, uz njegove osnivače, svakako treba spomenuti i trenere, poput Ivana Rosse, koji je trenirao klub punih šest sezona od prvih dvanaest, kao i Matu Parmaca koji je također trenirao tim šest puta, a dvaput je preuzeo treniranje u polusezoni nakon što su treneri napustili klub. 

Tu su i ljudi poput Alda Sikete, predsjednika kluba, koji je uz pomoć svoje supruge često bio prisiljen, osim o vođenju kluba, voditi brigu i o dresovima igrača.

Ipak, svoje najveće sportske uspjehe Croatia je doživjela s dolaskom Stevea Horvata u klub. Prvo kao igrač-trener, a poslije, po završetku igračke karijere, kao rizničar, tajnik i na kraju kao predsjednik kluba, uspio je isposlovati da Croatia kupi zemljište na kojem je izgradila vlastito igralište s potrebnim popratnim sadržajem. 

Godine 1976. odbor u sastavu: S. Horvat, Markogaca i M. Radić, uz ovlaštenje klupskoga članstva, kupio je Elcho Park.

U svojoj dugogodišnjoj povijesti Croatia je ostvarila velik broj sportskih uspjeha, od kojih treba istaknuti sljedeće:

• 1978. Croatia je izborila pravo natjecanja u VSF Provisional League 3, da bi u sezoni 1980. godine prešla u VSF Provisional League 2. 

• 1981. Croatia osvaja prvo mjesto VSF Provisional league 2 i prelazak u VSF Division 4.

• 1983. Croatia osvaja drugo mjesto u VSF Division 4, što klubu omogućuje da, zbog reorganizacije lige, preskoči jednu ligu i postane član VSF Division 2.

Godine 1983. klub je bio domaćin turnira hrvatskih nogometnih klubova Australije, koji se svake godine organizira u drugom gradu. 

Zahvaljujući profitu ostvarenom na ovom turniru te nekim drugim donacijama članstva, 1984. godine završena je prva faza izgradnje igrališta, da bi 1985. Croatia odigrala svoju prvu sezonu na vlastitom igralištu. 

Sljedećih sezona Croatia je osvojila nekoliko kup-natjecanja te titulu prvaka različitih liga natjecanja. 

Klub i danas aktivno djeluje, na opće zadovoljstvo hrvatske zajednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije