Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Htio je domovinu po zapadnim mjerilima: Čarobna privlačnost Posavine nadjačava sve negativnosti

Benić je dugo u gospodarskim vodama. Smatra kako su još uvijek u BiH, pa i u Posavini nedovoljno prepoznati novi smjerovi razvoja
18. travnja 2019. u 09:29 0 komentara 242 prikaza
Foto: VL BIH

Božo Benić iz Osječka (Odžak) gospodarstvenik je i informatičar, ali i povratnik iz Švicarske. Nakon 27 godina rada u renomiranoj informatičkoj kući Alston sa suprugom Slavicom odlučio se na povratak svojim korijenima, u Posavinu. 

Ante Tomašić Sjećanje Vratio se kući nakon 44 godine pa ostao šokiran viđenim

Pomaže potrebitima 

Nastavlja se baviti informatikom (suvlasnik informatičke tvrtke Eurocompany). Po zapadnim mjerilima želio je i političkim djelovanjem napraviti pomake pa izlazi s hvalevrijednim javnim obećanjem da se odriče zastupničke plaće, i to u korist studenata, naravno, ako osvoji zastupnički mandat u PŽ-u. Ipak, nije išao u taj krug, ali je ostao dosljedan opredjeljenju pa se odriče naknade za rad u skupštinskom klubu u korist djevojčice iz višečlane obitelji iz Odžaka, a roditelji joj nemaju stalan posao. To je samo dio njegova humanitarnog rada jer često neko od računala bude darovano potrebitima, čak i oprema za cijeli razred. Više od godinu dana Božo je u svome Osječku. 

"Ne mogu idealizirati sve u BiH, ali čarobna  privlačnost Posavine nadjačava sve negativnosti i zato se nimalo ne kajem zbog takve odluke. Ovdje mi odgovaraju ljudi, stara prijateljstva, druženje, moji korijeni, slobodno vrijeme koje jedino ovdje iskoristim na takav način da dišem punim plućima. Moje dvije kćeri Marina i Katarina žive i rade u Švicarskoj, no sve ću učiniti da se barem jedna od njih vrati", rekao nam je Božo dok je supruga Slavica pozorno slušala njegove riječi. 

Poljoprivreda Luka Krilić Povratnik ima plan za spas Slavonije: 'Najopasnija zamka dolazi 2020.'

Uvijek stoji iza njegovih važnih odluka. Ništa joj ne nedostaje u Osječku u odnosu na Švicarsku, jedino, kao i svakoj ženi, veći šoping-centar.

Benić je dugo u gospodarskim vodama. Smatra kako su još uvijek u BiH, pa i u Posavini, nedovoljno prepoznati novi smjerovi razvoja. 

"Na gospodarstvu se sve temelji. U Posavini to je poljoprivreda, ali ne mora to biti samo proizvodnja pšenice i kukuruza, tradicionalnih kultura, već se sve više moramo usmjeravati na rodno-intenzivne kulture, visoko profitabilne i ekonomski isplativije. Moja obitelj ima tvrtku koja se bavi proizvodnjom voća i povrća i među vodećima su u Republici Hrvatskoj, dakle, znam koliko taj segment poljoprivrede može donijeti profita ali, naravno, u cijelosti treba biti posvećen tom poslu i dobro organiziran kako bi se ciklus zatvorio", istaknuo je naš sugovornik. 

Crkva p(r)oziva vlast Alarmantno u BiH! U 2018. više od 10 tisuća katolika manje!

Neiskorišteni turizam 

"Biciklistička staza od Orašja preko Domaljevca do Odžaka mogla bi biti predivna turistička priča. Ako se tome dodaju prirodne ljepote kadra pa povijesna težina naših samostana u Tolisi i na Plehanu, priča ima itekako odlične temelje. Uz to se veže gastroponuda Posavine i ugostiteljstvo. Do kraja godine otvara se granični prijelaz u Svilaju, što nas također otvara prema Europi", zaključio je Benić, čija je tvrtka bila jedna od 26 koje su predstavljale Posavsku županiju na Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2019. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.