Izumitelj iz Samobora

Hrvat prevaren i u domovini i u Americi, ali nije odustao

Hrvatski kulturni centar
Foto: Matej Pavelić
09.01.2019.
u 09:55

Prvi izum koji je patentirao bio je lokot bez ključa s 375 tisuća kombinacija. Njega je trebao prodati za 25 tisuća dolara, no Jakopec je prevaren za novac, pa se ponovno morao usredotočiti na druge projekte.

Izumitelj Gjuro Jakopec rođen je 1881. godine u Samoboru, gdje je 1901. otvorio trgovinu mješovite robe. 

Nespretno izgubivši cijeli imetak došao je 1911. u Ameriku, a tamo su ga prilike natjerale da potraži zaradu u tvornici strojeva Harvester Co. u Chicagu. Ne uspjevši se priviknuti na teški rad u tvornici, tražio je načine lakše zarade, pa je tako počeo razmišljati o izumima. 

Foto: Hrvati u Americi

Prvi izum koji je patentirao bio je lokot bez ključa s 375 tisuća kombinacija. Njega je trebao prodati za 25 tisuća dolara, no Jakopec je prevaren za novac, pa se ponovno morao usredotočiti na druge projekte. Izumio je više naprava za automobile i protiv provalnika. U tome ima pet patenata. 

Posljednji patent, koji se sada (1938.) nalazi u prodaji diljem cijele Amerike, jest zabavna sprava "The Cornet Magic Cards and Planetary Calculator".

Ova priča objavljena je 1927. godine u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata".

Komentara 1

VI
VioletWilliamson
11:12 11.01.2019.

Izrađujem više od 7 tisuća dolara mjesečno radeći skraćeno radno vrijeme.Čula sam da mi drugi ljudi govore koliko novca mogu zaraditi na internetu,pa sam odlučio da ga pogledam.Započela sam i promijenila svoj život. Ovdje.........>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije