Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Hrvat prevaren i u domovini i u Americi, ali nije odustao

Prvi izum koji je patentirao bio je lokot bez ključa s 375 tisuća kombinacija. Njega je trebao prodati za 25 tisuća dolara, no Jakopec je prevaren za novac, pa se ponovno morao usredotočiti na druge projekte.
09. siječnja 2019. u 09:55 1 komentara 1009 prikaza
Hrvatski kulturni centar
Foto: Matej Pavelić

Izumitelj Gjuro Jakopec rođen je 1881. godine u Samoboru, gdje je 1901. otvorio trgovinu mješovite robe. 

Chicago Prva i najstarija takva banka Hrvatska banka u Americi utemeljena je već 1895. u Chicagu

Nespretno izgubivši cijeli imetak došao je 1911. u Ameriku, a tamo su ga prilike natjerale da potraži zaradu u tvornici strojeva Harvester Co. u Chicagu. Ne uspjevši se priviknuti na teški rad u tvornici, tražio je načine lakše zarade, pa je tako počeo razmišljati o izumima. 

 | Autor : Hrvati u Americi Foto: Hrvati u Americi

Prvi izum koji je patentirao bio je lokot bez ključa s 375 tisuća kombinacija. Njega je trebao prodati za 25 tisuća dolara, no Jakopec je prevaren za novac, pa se ponovno morao usredotočiti na druge projekte. Izumio je više naprava za automobile i protiv provalnika. U tome ima pet patenata. 

Posljednji patent, koji se sada (1938.) nalazi u prodaji diljem cijele Amerike, jest zabavna sprava "The Cornet Magic Cards and Planetary Calculator".

Vulkanizer Autospringovi Pročitajte kako se hrvatski vulkanizer 1927. oglašavao u Chicagu

Ova priča objavljena je 1927. godine u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata".

  • VioletWilliamson:

    Izrađujem više od 7 tisuća dolara mjesečno radeći skraćeno radno vrijeme.Čula sam da mi drugi ljudi govore koliko novca mogu zaraditi na internetu,pa sam odlučio da ga pogledam.Započela sam i promijenila svoj život. Ovdje.........>>>>> www.WebJob33.Com