Turizam

Dijaspora ulaže u kuće za odmor pa zarađuje od iznajmljivanja

Gradnja
Dino Stanin/PIXSELL
06.03.2019.
u 09:56

Što se tiče lokacija na kojima su stanovi najtraženiji, to su svakako središnje zone, primjerice u blizini Mepasa, hotela Mostar, Radićeve, kao i Staroga grada gdje su najskuplji stanovi i kuće

Osim stanova koji se posljednjih godina u Mostaru prodaju kao na traci, velika su zanimanja i za kupnju kuća i vikendica, koje se najčešće pretvaraju u kuće za odmor i daju u najam. Razlog tome je veliko zanimanje kako domaćih tako i stranih turista koji, umjesto stanova i apartmana, sve češće traže kuće u prigradskim naseljima bez gradskih gužvi u kojima imaju mir i privatnost. 

Cijene stanova 

Iako su puno skuplje od stanova, tražene su, a najčešće ih kupuju osobe koje godinama borave u inozemstvu: Njemačkoj, Norveškoj, Švicarskoj..., a koje odmore provode u Hercegovini i vraćaju se po odlasku u mirovinu. 

"U prigradskom naselju Mostara kupili smo staru kuću, renovirali je u dva apartmana. Jedan koristimo za sebe, a drugi nam uglavnom služi za goste, prijatelje, susjede Nijemce s kojima se već godinama družimo. Lijepo im je ovdje, a od svega im se najviše sviđaju priroda i naši hercegovački specijaliteti u kojima uživaju", rekao nam je bračni par koji se nakon više od 30 godina života u Njemačkoj vratio u Mostar i kupio kuću, dodavši kako planiraju kupiti još jednu kuću te u njoj napraviti više apartmana koje će davati u najam. 

Osim kuća u prigradskim mostarskim naseljima, one su vrlo tražene i u dijelu Starog grada oko Starog mosta. A da su vrlo dobro iskoristive, potvrdio nam je agent za nekretnine iz agencije Kartel Elvedin Ćatić. 

"U posljednje vrijeme veliko je zanimanje naših ljudi koji godinama žive i rade u Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj... i kupuju kuće te, pretvarajući ih u apartmane, prave male obiteljske biznise", otkrio je Ćatić. 

Razgovarajući o kupnji nekretnina, potvrdio nam je da kada je kupnja stanova u pitanju, cijena već desetak godina ne pada. Cijena stanova veća je i za 25 posto u novogradnji, dok je cijena stanova u starogradnji za isto razdoblje narasla za oko deset posto. 

Administracija 

"Iako cijene nekretnina rastu, stanovi se i dalje kupuju. A tome svjedoči i desetak aktivnih gradilišta koja će uskoro postati stanovi", naglasio je naš sugovornik. 

Cijena četvornog metra stana u novogradnji je od 9600 kn do 10 400 kn, ovisno o lokaciji na kojoj se stan nalazi, dok cijena u starogradnji iznosi od 6400 kn do 7200 kn. 

Što se tiče lokacija na kojima su stanovi najtraženiji, to su svakako središnje zone, primjerice u blizini Mepasa, hotela Mostar, Radićeve, kao i Staroga grada, gdje su najskuplji stanovi i kuće

Prema Ćatićevim riječima, zanimanja za gradnju u Mostaru itekako ima, od domaćih do stranih ulagača, no kada dođu i vide kakvo je stanje kada je riječ o administraciji, vrlo brzo odustanu. 

"Znam ljude koji su htjeli graditi u Mostaru, ali kada su vidjeli što im sve treba prije početka gradnje, vrlo brzo odustanu", napomenuo je Ćatić, dodavši da im, uz dobru sreću, treba minimalno godina dana od dana kada predaju prvi papir do početka gradnje.

"Mostar bi se mogao mnogo bolje i brže razvijati kada bi se poradilo na administrativnim dijelovima", zaključio je Ćatić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije