Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Četrdeset godina života među kriminalcima i siromašnima. Upoznajte heroinu Beatricu Krstačić

"Vrlo je teško ući među te obitelji", pojasnila je s. Beatrica, jer su zatvorene iz straha od kriminalaca raznih vrsta. Crkva je jedina koja im izlazi ususret
22. lipnja 2018. u 09:00 0 komentara 183 prikaza
Beatrica Krstačić
Foto: IKA

Misijska skupina župe sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu ugostila je s. Beatricu Krstačić, redovnicu milosrdnih sestara sv. Križa, koja je gotovo 40 godina na službi u misijama u brazilskom gradu Simoes Filho. 

Anny Alves Čarolija Brazilka sa zagrebačkom adresom ne propušta svoj karneval

S. Beatrica u prostorijama župnog pastoralnog centra upoznala je članove i suradnike Misijske skupine s misionarskim radom u Brazilu. Na početku susreta, kojem su prisustvovali i s. Helena Šajbl, provincijalna savjetnica milosrdnih sestara sv. Križa, te mons. Vladimir Škrinjarić, župnik u Podravskoj Moslavini, riječi dobrodošlice uputio je donjomiholjački župnik i dekan preč. Josip Antolović, rekavši da svi zdušno i koliko god mogu podupiru rad u misijama. 

S. Beatrica, uz pomoć fotografija, predstavila je rad katoličke misije u Brazilu. 

"Naš život je predanje Bogu i bližnjemu. Potreba vremena je volja Božja, trebamo tražiti volju Božju u vremenu i mjestu gdje jesmo, staviti se na put i ići ususret ljudima, onima koji imaju manje mogućnosti – to je naša misija", rekla je prisutnima.

Pojasnila je potom da se taj rad odvija kroz posjet zatvorenicima, pritvorenima zbog teške situacije u kojoj su odrasli, a najčešće zbog trgovine drogom. Sljedeće područje rada su beskućnici koji su ostali na ulici jer su izgubili posao te im hrana i odjeća najviše trebaju. Tu je i rad s obiteljima koje žive u trošnim kućicama na gradskom smetlištu, a njima je najpotrebnija zdravstvena skrb.

"Vrlo je teško ući među te obitelji", pojasnila je s. Beatrica, jer su zatvorene iz straha od kriminalaca raznih vrsta. Crkva je jedina koja im izlazi ususret. 

U navedenoj brazilskoj župi postoji desetak skupina koje rade sa starijim osobama, jer i stanovništvo te države stari. Tu je i dječji vrtić koji se uzdržava donacijama, a koji pohađa 40-ak djece. Organiziraju i tečajeve za sviranje na raznim instrumentima, kao i tečajeve iz nekih školskih predmeta kako bi mladi mogli lakše upisati željeni studij te se tako želi mladim ljudima pružiti uvid u mogućnosti izbora zvanja i zanimanja.
 
Misionarka je naglasila da je liturgijski život vrlo živ, ali ne samo katolički nego i drugih, brojnih, vjerskih zajednica. Pučke misije u mjestu blizu grada također su vid djelovanja. U novije vrijeme otvorilo se veliko polje evangelizacije u Amazoniji koja je rijetko naseljena, no s vrlo mladim stanovništvom. Ondje se pastoral odvija uglavnom vodenim putem te postoji velika potreba za prisutnošću katoličkih misija. 

Predstavljanje djelovanja u misijama s. Beatrica završila je riječima: "Bogu hvala za sve napravljeno i s vaše i s naše strane. Ono što će trajno ostati duhovna je stvarnost koju tamo izgrađujemo".

Predstavnice Misijske skupine uručile su s. Beatrici košaru svojih rukotvorina, a s. Helena Šajbl zahvalila je suradnicima Misijske skupine na vrlo dobroj suradnji sa sestrama sv. Križa. 

Voditeljica miholjačke Misijske skupine s. Petrinka Tuković sa svojom Provincijom organizirala je ovaj susret povodom obilježavanja 150 godina dolaska milosrdnih sestara u Đakovo i 50 godina redovništva s. Beatrice. 

Naglasila je da donjomiholjačka Misijska skupina i 32 obitelji te moslavački župnik, obitelji i biblijska skupini u Podravskoj Moslavini, kao i obitelji u Golincima školuju 73 djeteta u Brazilu, najavivši da sljedeće godine obilježavaju prvo desetljeće djelovanja u Donjem Miholjcu. Susret je završio druženjem na domjenku koji su u čast obljetnice Družbe i slavljenice s. Beatrice pripremile članice Misijske skupine. 

Brazil Hrvatski iseljenici Posljednji trenuci sreće. A onda su došli u Brazil i doživjeli gorko razočaranje Milan Puh Intervju Prokletstvo hrvatskog sela. Slavonci su odlazili čak u Brazil obrađivati zemlju Franki Burić Iseljenički vremeplov Povratnička priča s kraja osamdesetih: Više prijatelja sam stekao u Zagrebu za tri mjeseca nego u Brazilu za 26 godina
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.