Misije

Poslali su više od milijun tadašnjih njemačkih maraka za pomoć domovini

Foto: Adolf Polegubić
1/9
19.01.2018.
u 11:27

Uloga misija u inozemstvu jest pomoći Hrvatima kako bi svoj vjerski i nacionalni identitet sačuvali i dalje ga razvijali

Hrvatske katoličke zajednice Nagold, Freudenstadt i Calw nalaze se u pastoralnom području Baden-Würtemberga I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Prema novom ustroju, u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart od 2005., na području bivše Hrvatske katoličke misije Nagold, osnovane su tri hrvatske katoličke zajednice: sv. Nikole Tavelića u Nagoldu, sv. Leopolda Mandića u Freudenstadtu i sv. Josipa u Calwu. Na području te tri zajednice danas je oko četiri tisuće Hrvata.

Na području Hrvatske katoličke misije Nagold s dekanatima Freudenstadt i Calw pastoralno su do 1970. godine skrbili hrvatski svećenici-franjevci iz Stuttgarta. Nakon osnutka Hrvatske katoličke misije Sindelfingen 1970., na tom području pastoralnu skrb preuzimaju svećenici iz spomenute misije. 

Hrvatska katolička misija Freudenstadt osnovana je 1. srpnja 1973. godine, a nastala je odvajanjem od Hrvatske katoličke misije Sindelfingen. Od 2. srpnja 1983. središte misije je u Wildbergu, a od 20. prosinca 1991. u Nagoldu. Promjenama sjedišta misije mijenjalo se i njezino ime. 

Uloga misija u inozemstvu jest pomoći Hrvatima kako bi svoj vjerski i nacionalni identitet sačuvali i dalje ga razvijali. To se prije svega odnosi na liturgijska i druga slavlja na materinjem jeziku, vjeronauk i druge aktivnosti koje su se odvijale u Freudenstadtu, Nagoldu, Calwu, Bad Wildbadu, Schönbergu i Altensteigu.

Restrukturiranjem pastoralnog rada u biskupiji Rottenburg-Stuttgart dogodile su se važne promjene i za sve Hrvate u biskupiji. Tako se od 1. srpnja 2005. ukida naziv misije, a osnivaju se zajednice drugih materinskih jezika. 

Danas na velikom području bivše Hrvatske katoličke misije Freudenstadt (kasnije Hrvatske katoličke misije Nagold) djeluju tri hrvatske katoličke zajednice: sv. Leopolda Mandića u Freundenstadtu, sv. Nikole Tavelića u Nagoldu i sv. Josipa u Calwu. Svaka zajednica ima svoje pastoralno vijeće, pravo korištenja župnih prostorija, određene financije i samostalnost pastoralnog rada – a sve to na hrvatskom jeziku.

Prvi voditelj misije bio je isusovac o. Josip Rožmarić (1973. – 1977.), zatim su ga naslijedili franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba: fra Mijo Hrman (1977. – 1978.), fra Josip Tretnjak (1978. – 1982.), fra Tomo Rumenjak (1982. – 2002.). Od 2002. fra Ivan Mihalinec voditelj je misije, a od 2005. triju novoosnovanih zajednica Nagold, Freudenstadt i Calw . 

U misiji su djelovale pastoralne suradnice: Katarina Car (1974. – 1982.), Božica Kössig (1976. – 2012.), a od 1984. u zajednicama je pastoralna suradnica Mirjana Krušlin.

Nedjeljne mise slave se u crkvi sv. Petra i Pavla u Nagoldu, u crkvi Kristova Preobraženja u Freudenstadtu te u crkvi sv. Josipa u Calwu. Svake druge i četvrte subote u mjesecu misa se služi u Bad Wildbadu.

Vjeronaučna pouka redovito se održava u Nagoldu, Freudenstadtu, Calwu i Heiterbachu. U zajednicama djeluje i ministrantska skupina. Za njih se organiziraju i izleti. Ranije je postojala i folklorna skupina. 

Fra Ivan Mihalinec u te tri zajednice u došašću i korizmi vodi biblijske večeri. Posljednjih su se godina uglavnom organizirala hodočašća u Padovu i Lurd. Vjernici s toga područja godišnje hodočaste u marijansko svetište u Zwiefalten. 

Aktivna je i skupina čitača. U sve tri zajednice ustanovljena su pastoralna vijeća. Svako broji po osam članova. Obitelji s malom djecom sastaju se po potrebi i razmjenjuju iskustva. 

Pastoralno osoblje posjećuje bolesnike u bolnicama i u njihovim kućama. Slavlje prve pričesti organizira se svake godine. Kada je veći broj krizmanika u zajednicama, sakrament potvrde održava se u zajednicama, a kad ih je manji, onda se priključe većim hrvatskim zajednicama. 

Vjernici iz zajednica s njemačkim i drugim vjernicima slave Tijelovo. U posljednje je vrijeme zamjetan dolazak Hrvata i na područje zajednica, kojima se nastoji pomoći u snalaženju, pronalaženju stambenog prostora...

Odmah na početku agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, misija je sudjelovala u organiziranju pomoći čija je vrijednost iznosila više od milijun tadašnjih njemačkih maraka, a novčane oko 600 tisuća maraka. 

Za vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, na području tadašnje misije bilo je više od pet tisuća Hrvata. Kao socijalni radnik djelovao je Josip Pecik.

Kod Nagolda u Haiterbachu djeluje Hrvatsko kulturno sportsko društvo "Komušina". Njeguju sportske i folklorne aktivnosti. Na području zajednica djeluje i Hrvatska dopunska nastava. Za blagdan sv. Nikole i za drugih proslava škola i zajednice organiziraju priredbe. U Calwu djeluje i Hrvatska kulturna zajednica.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 2

Avatar Zgubider.
Zgubider.
12:34 19.01.2018.

„...Poslali su više od milijun tadašnjih njemačkih maraka za pomoć domovini...“___A podobni s tim novcima digli menadjerske kredite i pokupovali firme 🤣...

DU
Deleted user
07:53 23.01.2018.

ove guske kaj ste im namazali debele vratove jos danas uzivaju u vasoj donaciji ,sjecam se torbara koji su skupljali po njemackoj ali za sebe a ne za hr i sto ,,nista pojeo vuk magare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije