Moja Hrvatska
Naslovnica Blogovi

Škola u kojoj vas dočekuju s kavom i čajem

Nitko nije opterećen da početkom godine mora imati najnovije tenisice. Svi nose stare dok se ne raspadnu
06. lipnja 2016. u 12:01 2 komentara 2818 prikaza
Škola
Foto: Renata Kasač
Pogledajte galeriju 1/10

U Dominikanskoj Republici, kao i u većini zemalja trećeg svijeta, u školu ide samo onaj tko si može priuštiti. Kvaliteta obrazovanja ovisi o dubini džepa. Surovo, ali nažalost istinito.

Škole se dijele na javne i privatne. Većina ih je dvojezična, što znači da se uz obvezni španjolski, nastava sluša i na engleskom jeziku.

Možda se pitate zašto je tome tako? Zato što su Dominikanci kao mlado društvo spremni učiti i prihvaćati razlike. Shvatili su i kako je blizina Sjedinjenih Američkih Država blagodat koju trebaju iskoristiti, što je moguće jedino uz dobro poznavanje engleskog.

Osim toga, većina mladih odlazi studirati u SAD i zemlje Latinske Amerike.

S navršene tri godine, djeca ovdje upisuju vrtić. Kada napune šest godina, odlaze u najniži razred osnovne škole gdje provode sljedećih pet godina. Nakon toga prelaze na predmetnu nastavu viših razreda i ondje ostaju četiri godine. Potom upisuju srednju školu koja ovisno o struci traje dvije, tri ili četiri godine.

Škola | Autor : Renata Kasač Foto: Renata Kasač

Budući da su to međunarodne škole s djecom iz cijelog svijeta, puno se ulaže u znanje stranih jezika. Francuski, španjolski i engleski su najzastupljeniji.

Razredi imaju od 15 do 30 polaznika. Nastava počinje u 7.30 sati, a završava u 13.30 ili 16 sati, ovisno o dodatnim aktivnostima učenika. Školski sat traje 55 minuta.

U kantini djeca mogu kupiti sendvič, zobenu kašu, slatkiše, voće, a na raspolaganju im je i mikrovalna pećnica.

Razrednici se stalno mijenjaju, ne postoji slučaj da jedna osoba vodi isto odjeljenje nekoliko godina. Također, i djeca prelaze u druge razrede. Tako se sklapaju nova prijateljstva, iako dosta paze da ne izgube dotad stečena.

Škola | Autor : Renata Kasač Foto: Renata Kasač

Nema ostajanja poslije škole na dodatnoj nastavi, sve se završi tijekom redovnih sati.

Profesori potiču uzajamno pomaganje i timski rad, tako da se često radi na zajedničkim projektima i prezentacijama u grupi od petero djece.

Obvezno moraju čitati lektire i to na sva tri jezika, ali po vlastitom izboru. Osim klasika književnosti, čak kao obveznu lektiru u nižim razredima imaju i stripove.

Religija nema mjesto u školi, ali djeca proučavaju tekstove iz Biblije kao kulturno bogatstvo.

Često odlaze na kratka putovanja u muzeje, galerije, tvornice... Jedan od predmeta koji slušaju je i tehnologija tijekom kojeg uče kako kupiti bicikl preko oglasnika prema željenim karakteristikama.

Brojčanih ocjena kao kod nas - nema. Svaki nastavnik na kraju godine roditelju govori o uspjehu njegovog djeteta. Također mu prilaže i testove.

Škola | Autor : Renata Kasač Foto: Renata Kasač

Suradnja između škola je jako loša, osim u nogometnim natjecanjima. Sam rad u razredu je mješavina starih običaja i liberalnosti. Poštuje se učitelje i ravnatelje, ali i djeca su dosta opuštena.

Nitko nije opterećen da početkom godine mora imati najnovije tenisice. Svi nose stare dok se ne raspadnu.

Nije rijetkost da vidite učiteljice u jeans hlačama i japankama. Ravnatelji jedini nose košulje i kravate, a svako jutro jedan od njih ili sva trojica ispred škole dočekuju i pozdravljaju djecu i roditelje. Možete popričati s njima, dati im neku primjedbu ili dogovoriti sastanak.

Djelatnica škole također čeka na ulazu s kavom i čajem pa dok ispraćate dijete možete se okrijepiti.

U našoj školi ima preko 50 različitih nacija. Gotovo svaki učenik govori više od dva jezika, poneki i četiri.

U njoj je najvažnija tolerancija - njegovanje rodne i rasne jednakosti.

>> Pozdrav iz karipskog raja!
>> Hrvatica nakon potresa na Haitiju: Bojala sam se otmice djece!
>> Semana Santa ili Veliki tjedan
>> Iskustvo hrvatske obitelji koja je preživjela potres na Haitiju

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Niste li nasli za shodno pripomenuti da se radi o najsiromasnijoj zemlji svijeta uz Haiti (s kojim dijeli isti otok), leglu djecje i uopceno prostitucije i postojbini AIDS-a?

 • LucasLucas:

  Siromasni ali sa dusom.