Finski ima čak 15 padeža i deset naziva za snijeg

Mislili ste da je hrvatski jezik težak?

Finska
Foto: Tarja Mitrović
08.03.2016.
u 21:37

Svim ljubiteljima ove prelijepe nordijske zemlje pripremila sam priče o životu u njoj. Kao Finkinja po majci, bit ću vaš vodič i domaćin

"Finland" ili "Zemlju na kraju" u potpunosti krase neobične i magične vrijednosti poput četiri posebno izražena godišnja doba, ljeta u kojem sunce na sjeveru ne zalazi mjesecima, snježne zime te najljepše prirode na svijetu.

Ovo je zemlja koja čuva svoje građane, a oni joj uzvraćaju na najbolji mogući način - ponosom.

Finci su smiren i umjeren narod koji nije sklon euforijama. Jako su oprezni kod upoznavanja novih ljudi, ali već nakon nekoliko testova povjerenja, s njima ćete biti kao obitelj. Oni su iskreni i odani prijatelji, ne vjeruju velikim govornicima i ne padaju na prvi dojam. Pričaju malo, ali su dosta izravni. Sigurno znate koja je razlika između praznog stomaka i Finca? Prazan stomak se čuje.

Foto: Tarja Mitrović

Rijetko hvale i ne možete ih zavarati lažnim riječima. Cijene poštenje, točnost i danu riječ.

Ovo je zemlja gdje je Pajo Patak bio zabranjen jer nije nosio hlače, ovdje ljudi slave Dan neuspjeha i ovo je sredina u kojoj sva prezimena imaju veze s pojmovima iz prirode.

Jeste li znali da David Lynch, Jessica Lange, Pamela Anderson i Matt Damon imaju finske korijene te da su sve zimske scene iz filma Doktor Živago snimane na našem području? I kako je Tolkiena upravo Finska nadahnula na pisanje Gospodara prstenova?

Ovdje nema potresa, zemlja se trese samo kad pobjeđuje Šveđane u hokeju ili na Euroviziji.

Finci su svjetski sportaši, ali je problem kad na natjecanju osvoje prvo mjesto, tad ih se zna zamijeniti s Estoncima jer imaju istu himnu. No, neslužbena Sibeliusova Finlandia za njih je broj jedan.

Metal glazba dolazi kao zaštitni znak i dopuštena je čak u crkvi.

Foto: Tarja Mitrović

Ako ne znate koji jezik učiti, izaberite finski. To je izazov zlata vrijedan, a ponekad života i živaca. Pa što ako imaju 15 padeža i deset riječi za snijeg? Imaju jer svaki oblik pahulje žele nazvati pravim imenom. Ne zove se nepotrebno listopad - lokakuu, odnosno mjesecom blata. Ili veljača - helmikuu, što znači mjesec srebrnih bisera kada prve sunčeve zrake obasjavaju snijeg.

Što ako cijeli svijet računalo zove jednim imenom, a Finci kažu Tietokone. Zamislite njihov nogometni klub "Santa Claus" u kojem igrači nose kapice kao Djed Božićnjak.

Foto: Tarja Mitrović

No, nije Finska samo ovakva. Ima ona i svoje drugo ozbiljno lice jer u protivnom ne bi bila jedna od najrazvijenijih i najbogatijih zemalja Europe. Ovdje su izmišljeni Linux, Angry Birds...

Jeste li znali da je finska pizza Berlusconi 2006. godine proglašena najboljom pizzom na svijetu, a nastala je u inat talijanskom političaru koji je nakon službene posjete našoj domovini izjavio: "Ako želite samokažnjavanje, morate jesti finsku hranu".

Ova zemlja lako se zavoli, a oni koji kažu da je hladna i dosadna, ili je nikad nisu posjetili, ili je jednostavno nisu doživjeli na pravi način. Ali, ne brinite, naše putovanje tek počinje...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije