Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Znate li što povezuje Dubrovnik i Beč?

Autorica projekta, pijanistica Ivana Jelača koja je muzicirala na replici Walterovog fortepijana i Stjepan Nodilo na klasičnoj oboi, koji je u Beču završio studij povijesnih glazbala, izveli su djela W. A. Mozarta, L. Sorkočevića, J. Haydna i G. Donizettija
28. listopada 2016. u 09:49 0 komentara 577 prikaza
Beč
Foto: Petar Tyran
Pogledajte galeriju 1/6

Zanimljivo i znalački ispričana glazbeno-scenska priča "Druga strana povijesti" o povijesnom instrumentu fortepijanu iz radionice poznatog bečkog graditelja instrumenata Antona Waltera, kao poveznici Grada Dubrovnika i Dubrovačke Republike s Bečom u drugoj polovici 18. stoljeća, oduševila je stotinjak naših ljudi i njihovih austrijskih prijatelja okupljenih na dubrovačkoj večeri "Fortepijano nas povezuje, Dubrovnik u pohode Beču", održanoj u hrvatskom veleposlanstvu u glavnom gradu Austrije.

Organizirali su je Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik s predsjednicom Brankom Martinović-Vuković, Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Dubrovnik s voditeljicom Majom Mozarom i veleposlanstvo Republike Hrvatske na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković, uz potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Priču o društveno-kulturnom životu Dubrovnika i Beča ispričali su u kostimiranom izdanju članovi udruge "Sve ostalo je glazba", Dubrovčanin Marojica Bijelić kao Ruđer Bošković (1711. – 1787.), hrvatski znanstvenik, filozof, pjesnik i diplomat, te Luka Sorkočević (1734. – 1789.) skladatelj i diplomat koji je u Mozartovo vrijeme živio u Beču.

Autorica projekta, pijanistica Ivana Jelača koja je muzicirala na replici Walterovog fortepijana i Stjepan Nodilo na klasičnoj oboi, koji je u Beču završio studij povijesnih glazbala, izveli su djela W. A. Mozarta, L. Sorkočevića, J. Haydna i G. Donizettija.

Dan Udruge hrvatskih poduzetnika U Beču obilježen Dan Udruge hrvatskih poduzetnika Hrvatsko veleposlanstvo u Austriji želi povezati poduzetnike Lujo Tončić-Sorinj Lujo Tončić-Sorinj Malo je poznato da su hrvatske zasluge u odabiru službene europske himne

Zanimljivo je da je danas u svijetu sačuvano samo desetak Walterovih fortepijana, a jedan od njih je i onaj u Dubrovniku, u vlasništvu Dubrovačkih muzeja. Jedan je primjerak posjedovao i Mozart, a on se danas nalazi u Salzburgu.

O projektu "Druga strana povijesti", premijerno izvedenom 2014. godine u Dubrovniku, i bogatstvu hrvatske kulturne baštine te Dubrovnika kao središta povijesno-kulturnih zbivanja, govorio je savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji Domagoj Marić. Nazočne, među kojima je bio i veleposlanik Bosne i Hercegovine u Austriji Tomislav Leko, uvodno je pozdravila hrvatska veleposlanica dr. Cvjetković.

Na kraju ove sjajno organizirane umjetničko-promotivne večeri, Dubrovčani su Bečane počastili slatkim delicijama iz svoga kraja.   

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.