Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'Beč u proljeće' predstavio pjesnička stvaranja na hrvatski način

Svoje osjećaje stavili su na papir i izuzetno impresivno pretočili u stihove gosti iz Varaždina, Ljubica Ribić na hrvatskom i Milan Novak na hrvatskom i slovenskom jeziku u sklopu svog performansa “Ritam misli”
10. travnja 2022. u 16:02 0 komentara 29 prikaza
U Beču održan Prvi hrvatski pjesnički festival
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

U prostorijama “Schlumberger Kellerwelten” u Beču je pod nazivom “Beč u proljeće” održan Prvi hrvatski pjesnički festival u organizaciji Hrvatske zajednice umjetnika u Austriji (HZUA), na čijem je čelu Ana Vrcić Oršolić. Festival je otvorio Silvio Kus, opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji, koje je bilo i jedan od pokrovitelja ove kulturne manifestacije.

“Ovaj je Festival vrijedna inicijativa kojom se daje poticaj pjesništvu i književnom stvaralaštvu, koje nas oplemenjuje i predstavlja u svijetu”, rekao je Kus. Istakao je kako je bečki “festival kulturni i obrazovni događaj, jer je i važan doprinos očuvanju hrvatskog jezika u Austriji”.

Goste je nakon uvodnog glazbenog priloga hrvatskog pijaniste Hrvoja Jugovića, dobitnika “Večernjakove domovnice 2020.”, koji je izveo djela Beethovena i Scarlatia pozdravila predsjednica HZUA Vrcić Oršolić zahvalivši pokroviteljima Veleposlanstvu RH u Beču i Predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Austriji na pokroviteljstvu, a pjesnicima, sponzorima i publici na odazivu.

“Hvala što ste omogućili da je moj san postao stvarnost”, istaknula je.

Svoje osjećaje stavili su na papir i izuzetno impresivno pretočili u stihove gosti iz Varaždina, Ljubica Ribić na hrvatskom i Milan Novak na hrvatskom i slovenskom jeziku u sklopu svog performansa “Ritam misli”. Ovaj sjajan pjesnički dvojac oduševio je publiku prekrasnim inspirativnim pjesmama, posvećenim raznim temama i dilemama. Posebno dirljive su bile dvije pjesme Ljubice Ribić posvećene ratu i ratnim grozotama u našem Vukovaru i sada u ukrajinskom Mariupolju.

Publici su se svojim jednostavno izrečenim stihovima i pjesmama, čija je dubina osvojila srca svih nazočnih predstavili i pjesnikinja Gordana Pirel Zejnilagić iz Njemačke, Čakovčanka Bosiljka Marković koja je čitala djela hrvatskog pjesnika Stanislava Petrovića iz Čakovca i Kata Raštigorac iz austrijskog Tullna s dvije ljubavne pjesme. Na kraju se je publici predstavio Slađan Dragojević, fotograf iz Buja, koji je čitajući jednu pjesmu, koju je malo tko mogao razumjeti zbog jezične mješavine dijalekata, pokušao spojiti susret poezije i fotografije. Na kraju je Dragojević predstavniku Veleposlanstva Kusu poklonio foto-publikaciju “Buje”.

Kroz festivalski program vodila je Duška Mušić iz Ploča, koja se je također predstavila svojim stand up programom, bolje rečeno sladunjavim erotskim pričama. Duhoviti sadržaji su nagrađeni smijehom i burnim pljeskom, posebice muškog dijela publike, ali psovke i prostačenja bila su suvišna i nisu se baš uklopila u bečki ambijent.

Festival je završio čarobnom Mozartovom Sonatom u a-molu, KV 309 u izvedbi pijanista Hrvoja Jugovića na glasoviru.

Franjo Rotter 20. OBLJETNICA SMRTI Gradišćanski Hrvati ponosni na svog Francija Rottera i njegovu nagrađenu 'Croatia liberatu' KULTURA Prvi hrvatski pjesnički festival u Beču, organizatori otkrili detalje IN MEMORIAM Preminulom dr. Seršiću spomen obilježje hrvatske zajednice u Austriji i znanstveni skup gradišćanskih Hrvata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.