Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Vjerno iseljeništvo – Hrvat iz Švedske ulaže u domovinu

Razvio je izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike bez uporabe ljepila
13. rujna 2016. u 12:55 7 komentara 5945 prikaza
Tehno drvo
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Darko Pervan, poduzetnik hrvatskih korijena koji je odmalena u Švedskoj, vlasnik tvrtke Välinge Innovation AB poznat i kao "kralj laminata", od riječkog je poduzetnika Joze Kalema ovih dana preuzeo proizvođača parketa Tehno drvo u Ogulinu. 

Tvornicu je, doznajemo, platio "u pola cijene", 55 milijuna kuna. Temeljni kapital tvrtke već je povećao na 39 milijuna eura. 

U Tehno drvu, koje zapošljava 450 ljudi i 2015. je imalo dobit 27 milijuna kuna, Pervan će proizvodnju povećati sa 600 tisuća na više od dva milijuna kvadrata parketa godišnje, a i u Bjelovaru će graditi novu tvornicu furnira za podne obloge u Švedskoj. 

Bjelovarsku Česmu je, podsjetimo, Kalem kupio 2014. od Hrvatskih šuma i pripojio je Tehno drvu. 

Akvizicija Tehno drva tek je prva stepenica u Pervanovim planovima. Najavljuje dolazak visoke tehnologije u Hrvatsku uz edukativne programe za zaposlenike. 

Hrvati Meeting G2 Povratnici žele bolju poslovnu Hrvatsku: Imamo veliki potencijal i bogate resurse Mladi Treća generacija iseljenika 'Iz Bolivije ću se preseliti u Hrvatsku jer želim živjeti u zemlji svoje bake'

Otkriva da planira i gradnju tvornice klik namještaja koja će biti budućnost.

"Tehno drvo će ostvarenjem svih ovih ulaganja postati najveća tvrtka u hrvatskoj drvoprerađivačkoj industriji", iznosi s optimizmom Darko Pervan, koji je od 2007. i u hrvatski turizam, posebno na dubrovačkom području, uložio milijune eura.

U Švedskoj je razvio izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike bez uporabe ljepila. 

Välinge je izrastao u snažnu tvrtku u podnoj industriji i industriji namještaja sa 170 tvrtki nositelja licenci i 1500 patenata.