Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Veličanstveni adventski koncert natjerao publici suze na oči

Poseban fokus stavljen je na pjesme Hrvata na Hati i osebujne napjeve iz Hrvatskog Jandrofa i Pandrofa, malo poznate ili već pomalo zaboravljene
13. prosinca 2019. u 03:55 0 komentara 339 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Dugotrajni i buran pljesak te oduševljenje mnogobrojne bečke publike u utorak navečer u prepunoj crkvi sv. Elizabet u Beču, najbolja su potvrda veličanstvenog adventskog koncerta Mješovitog zbora Folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj pod sigurnim ravnanjem sjajnog mladog glazbenika, zborovođe, aranžera i pjevača Filipa Tyrana, u sklopu kojeg je ansambl predstavio i svoj novi CD „Zajačimo maljahnomu /Zapjevajmo malenomu“.

Beč Panonske jaslice iz hrvatske crkve u Beču odlaze u križevačku župu Đurđić

Drevne i nove adventske, božićne i Marijanske pjesme u snažnoj interpretaciji brojnih solistica i solista dojmljivih glasovnih mogućnosti, uz tradicionalne aranžmane za tamburaški orkestar i mješoviti četveroglasni zbor te „a cappella“ aranžmane ne samo da su očarale nazočnu publiku nego su i nekima natjerale suze na oči.

Poseban fokus stavljen je na pjesme Hrvata na Hati i osebujne napjeve iz Hrvatskog Jandrofa i Pandrofa, malo poznate ili već pomalo zaboravljene.

Za ono što se je moglo čuti i vidjeti u bečkoj crkvi sv. Elizabete, teško je pronaći prave riječi. U cjelini bio je to čarobno lijep koncert i predbožićna glazbena poslastica za pamćenje. I sjajna promocija kršćanskih narodnih napjeva i crkvenih liturgijskih pjesama iz svih krajeva gdje žive gradišćanski Hrvati, kao i iz Hrvatske. I naravno glazbenog znanja, interpretativne šarolikosti i ogromnog potencijala članova ovog nadregionalnog Folklornog ansambla Kolo Slavuj na čijem je čelu niz godina Gabriela Novak-Karall. Stihove o Božiću recitirala je Gizela Čenar, dugogodišnja voditeljica glazbenog sastava FA Kolo Slavuj.

Klapa Tavileo Božićni koncert Hrvatske katoličke misije Düsseldorf

Taj senzibilitet i pun spremnik pozitivne energije Zbor Kola Slavuj uspješno je prenio i na publiku, koja je još dugo nakon koncerta ostala u Crkvi, razmjenjujući utiske s koncerta, za čiju uspješnost velike zasluge ima glazbeni ravnatelj i zborovođa Filip Tyran, kojeg su brojne čestitke uz riječi „bravo maestro“ i pregršt pohvala koje su pljuštale sa svih strana, za glazbeno vodstvo i realizaciju ovog izuzetno zahtjevnog i za gradišćanske Hrvate vrlo važnog projekta, na kraju emotivno „slomile“ od sreće i zadovoljstva. 

Ali svaka mu čast, jer sve to sigurno nije bilo baš lako izdržati. Između ostalog, jer i novac ne pada s neba, pa je Hrvatski centar morao poslužiti i kao studio za snimanje ovog velebnog nosača zvuka. 

„Sretan sam i zadovoljan odazivom publike na naš adventski koncert i prijemom našeg novog CD-a Zajačimo maljahnomu, koji sadrži 18 adventskih, božićnih i Marijanskih pjesama. Ovo je naš treći koncert, a završni ćemo održati u župnoj crkvi u Uzlopu u Gradišću ove subote. No, to sigurno neće biti naš zadnji koncert, jer toliko smo truda svi zajedno uložili da bude snimljen, da ćemo ga sigurno i dalje promovirati u Austriji i izvan nje“, rekao je za Večernji list nakon koncerta Filip Tyran. Posebno je zahvalio svojim kolegama članovima Zbora Kolo Slavuj te ton majstoru i snimatelju CD-a Tomi Jankoviču, sjajnom grafičkom dizajneru Filipu Haucku-Tyranu i voditelju tamburaškog orkestra i nadzorniku snimanja CD-a Pavelu Malyju na potpori i suradnji.

Do 20. prosinca 2019. Hrvatski božićni sajam prvi put u Beču. Otvorenje pokazalo kakav je interes naših ljudi

„Da, nije bilo lako, ali uspjeli smo! To je potvrdila i ova serija adventskih koncerata u Čakovcu, Devinskom Novom Selu u Slovačkoj i danas ovdje u Beču u prepunoj crkvi sv. Elizabete, koja nam je rado večeras bila domaćin“, rekla je za Večernji list predsjednica Kola Slavuj Gabriela Novak-Karall, izrazivši zadovoljstvo da je CD izašao upravo u godini kada Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču obilježava 25 godišnjicu svoga postojanja. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.