Naslovnica Vijesti

Hrvat postao upravitelj newyorške župe

Nakon mise u obližnjoj sportskoj dvorani, zadovoljstvo što u svojoj sredini imaju hrvatskog svećenika posebno su izrazili hrvatski vjernici New Yorka zajedničkim druženjem uz kavu, kolače i pjesmu iz domovine
06. veljače 2018. u 09:27 2 komentara 3524 prikaza
Vedran Kirinčić
Foto: IKA

U župi Predragocjene Krvi u biskupiji Brooklyn prvi put u povijesti te američke župe u Astoriji, New Yorku, svećenik Krčke biskupije Vedran Kirinčić preuzeo je 4. veljače službu župnog upravitelja. 

Delegacija Vremeplov Delegacija hrvatskih svećenika u Washingtonu kod predsjednika Eisenhowera

Naime, u toj župi od 1971. postoji i Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza, gdje se svake nedjelje u kripti istoimene crkve okuplja hrvatska katolička zajednica i slavi euharistiju na hrvatskom jeziku. 

Astoria kao dio New Yorka poznata je kao multietnička sredina, što je posebno došlo do izražaja i na svečanoj misi uvođenja u službu novoga župnog upravitelja. U crkvi su liturgiju obogatili župni zborovi američke, hrvatske i latinoameričke zajednice. Svečanu misu s posebnim blagoslovom novoimenovanog upravitelja predvodio je biskupski vikar Queensa vlč. Tom Pettei. 

Uz druge svećenike, kao delegat krčkog biskupa misu je suslavio i mons. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije, koji se na kraju mise uime biskupa Ivice Petanjka prigodnom riječi obratio vlč. Kirinčiću i brojnim okupljenim hrvatskim vjernicima. Uime vjernika novoimenovanom upravitelju i voditelju Hrvatske katoličke misije obratila se Bosiljka Buccaran.

Nakon mise u obližnjoj sportskoj dvorani, zadovoljstvo što u svojoj sredini imaju hrvatskog svećenika posebno su izrazili hrvatski vjernici New Yorka zajedničkim druženjem uz kavu, kolače i pjesmu iz domovine

Vlč. Kirinčić djetinjstvo je proveo u Americi, srednju školu pohađao u Pazinskom kolegiju, a teološki studij završio u Rimu. Zaređen je za svećenika Krčke biskupije 2008. godine u krčkoj katedrali. Od 2012. na službi je voditelja Hrvatske misije u Astoriji.

Hrvatska katolička misija Ingolstadt Val gastarbajtera Kako su Audi i NSU zaslužni za dolazak hrvatskog svećenika u Ingolstadt Štefan Jahns Iz emisije Dobar dan Hrvati Gradišćanski Hrvati dobili novog svećenika Blase Cupich Papa objavio imena novih kardinala Novi kardinal Blase J. Cupich posjećuje rodbinu kraj Varaždina, on je njihov Blaž