Papa objavio imena novih kardinala

Novi kardinal Blase J. Cupich posjećuje rodbinu kraj Varaždina, on je njihov Blaž

Blase Cupich
Foto: IPA/PIXSELL
1/4
10.10.2016.
u 09:10

Cupichevi djed i baka iz okolice Varaždina i Slavonskog Broda kao emigranti u Omahi osnivali su župu u maloj zajednici Hrvata

Papa Franjo najavio je jučer imenovanje 17 novih kardinala 19. studenoga. Iz 11 su država sa svih pet kontinenata, a među njima je i jedan hrvatskih korijena: nadbiskup Chicaga, mons. Blase J. Cupich. Rođen je u Omahi, 19. ožujka 1949., te je jedno od devetoro djece Blase i Mary (rođ. Mayhan) Cupich.

Za nadbiskupa Chicaga imenovao ga je papa Franjo 2014. Pohađao je Sveučilište sv. Tome u Minnesoti u gradu Saint Paulu, na kojem je stekao prvostupničku diplomu iz filozofije 1971. Zatim je u Rimu studirao na Papinskom sjevernoameričkom sveučilištu i Papinskom sveučilištu Gregorijani.

Zaređen je 16. kolovoza 1975. Cupich je pohodio, od 15. do 18. listopada 2012., BiH, a prethodno je bio u Hrvatskoj. Djed i baka su mu rođeni nedaleko od Slavonskog Broda odnosno Varaždina te su jedno prije, a drugo poslije Drugog svjetskog rata otišli u Ameriku.

"Blaž će postati kardinal? Iskreno, ne čudi me. To je jako školovan čovjek, a skroman i dobar kao kruh. Skoro svake godine obiđe svoju rodbinu u Hrvatskoj, a više puta je bio i ovdje kod nas", kaže Vjekoslav Gradiček iz sela Greda pokraj Varaždina, polubratić nadbiskupa Blasea Josepha Cupicha, u svom rodnom kraju poznatijeg po imenu Blaž Čupić.

Obje njegove bake čak su iz iste župe, Vinice. Nakon Prvog svjetskog rata i Ruža Gradiček iz Grede i Barbara Bahun iz nedalekog Ladanja Donjeg emigrirale su, sa 17 ili 18 godina, u SAD i ondje zasnovale obitelji s hrvatskim iseljenicima. Ruža se udala za Blaža Čupića iz Donjih Andrijevaca kod Slavonskog Broda, a Barbara za Ivana Majhana iz okolice Karlovca.

U svome biskupskom grbu Cupich ima crvenu i bijelu šahovnicu. Za Radio Vatikan rekao je: "Moji djed i baka uključili su se u osnivanje župe u maloj zajednici Hrvata koji su živjeli u dijelu Omahe. Ta župa zvala se Sveti Petar i Pavao, stoga je taj blagdan za mene vrlo važan. Također, ustoličen sam na blagdan Bazilike sv. Petra i Pavla. Čitav naš život, u obitelji, sazdan je od toga da smo dio Crkve. Išli bismo u župnu crkvu srijedom navečer i učili narodne plesove, hrvatsko kolo i učili pjesme. Pružilo mi je, ne nužno osjetljivost samo za siromašne, već me je poučilo važnosti toga da smo svi jedno".

Pripomogao je i oko financiranja Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

"Svaki put kad se vratim, to mi je prilika da posjetim crkve gdje su moji baka i djed kršteni. To je za mene vrlo dirljivo. Također sam se povezao s članovima obitelji iz mjestā odakle su mi baka i djed došli", otkrio je mons. Cupich.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije