Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Uputili otvoreno pismo: Iseljeničke udruge diljem svijeta traže jednakopravnost Hrvata u BiH

Oni poručuju bosanskohercegovačkim Hrvatima da "nisu sami" te su ih pozvali da se nastave zauzimati kako bi se uspjeli izboriti za rješenje "hrvatskog pitanja"
02. ožujka 2022. u 15:11 0 komentara 84 prikaza
Foto: Armin Durgut/Pixsell

Dvadeset i jedna udruga hrvatskih iseljenika iz Europe, SAD-a, Južne Amerike i Australije uputila je potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini i izrazila očekivanja da će ostvariti jednakopravnost kroz izbornu reformu kako bi ih brojniji narodi prestali preglasavati. 

 U pismu dostavljenom predstavnicima hrvatskih vlasti iz BiH te medijima ističe se kako Hrvati iz cijeloga svijeta očekuju da će se zajamčiti "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH, te ostvarenja pune jednakopravnosti s ostala dva naroda u BiH".

Pismo potpisuju brojne hrvatske iseljeničke udruge počevši od Kanadsko-hrvatske gospodarske komore, Nacionalne kulturne federacije američkih Hrvata, Hrvatskog iseljeničkog kongresa u SAD-u, Australiji, Hrvatski franjevci za SAD i Kanadu, te udruge iz Njemačke, Švicarske, Argentine, Perua, Brazila.

Oni poručuju bosanskohercegovačkim Hrvatima da "nisu sami" te su ih pozvali da se nastave zauzimati kako bi se uspjeli izboriti za rješenje "hrvatskog pitanja" koje se tiče i Hrvata koji su iselili ili imaju korijene iz Bosne i Hercegovine. 

Hrvatske udruge iz svijeta su podržale stajališta Hrvatskog narodnog sabora oko izborne reforme, temeljene na provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH, te su pozvali predstavnike druga dva naroda Bošnjaka i Srba te međunarodne zajednice na postizanje dogovora.

"Pozivamo predstavnike političkih stranaka u pregovorima kao i međunarodne predstavnike u BiH na iskreno promišljanje i stvarnu analizu stanja koje je zajamčeno Ustavom BiH, a tiču se legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u institucijama BiH", ističe se u pismu.

Izbori u Bosni i Hercegovini bi se trebali održati u listopadu ove godine. No, ključne hrvatske stranke iz BiH smatraju kako se izborni rezultati ne mogu provesti zbog toga što je Ustavni sud izbrisao odredbe Izbornog zakona o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH. Istodobno ocjenjuju da bi se ponovnim preglasavanjem Hrvata oko izbora člana

Predsjedništva kriza dodatno produbila i narušio dogovor iz Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Mjesecima hrvatske i bošnjačke stranke pokušavaju doći do dogovora o izmjeni Izbornog zakona i ograničenoj reformi Ustava BiH, no nije došlo do približavanja stajališta čak i uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a. Hrvatske stranke u BiH inzistiraju na tome da hrvatski birači presudno utječu na izbor hrvatskoga člana BiH Predsjedništva te izaslanika u hrvatskome klubu Domu naroda bez mogućnosti da ih preglasavaju tri i pol puta brojniji Bošnjaci. Bošnjačke pak stranke inzistiraju na građanskoj demokraciji te ostvarenju prava pojedinaca. 

Javni poziv Država osigurala pet milijuna kuna za projekte Hrvata u iseljeništvu PRIZNANJE PIONIRU DVOJEZIČNOSTI Mag. Martinu Živkoviću u Beču uručeno visoko hrvatsko državno odličje 'Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića' Skijaško natjecanje članova Hrvatske bratske zajednice u Americi okupljanje članova svih uzrasta Održano 50. skijaško natjecanje članova Hrvatske bratske zajednice u Americi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.