BAVILI SE PROBLEMATIKOM

U Zagrebu održana prva Međunarodna znanstveno-stručna konferencija o gastarbajterima

Prva Međunarodna znanstveno-stručna konferencija o gastarbajterima
Marko Prpic/PIXSELL
20.10.2020.
u 15:35

U sklopu konferencije organizirana je i izložba o gastarbajterima koja će se moći razgledati u predvorju Konferencijske dvorane Zagreb.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija o gastarbajterima prva je takve tematike u Hrvatskoj i širem regionalnom okruženju, a glavni joj je cilj okupiti znanstvenike i stručnjake koji će različitim pristupima pridonijeti razumijevanju gastarbajterske problematike.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom "Gastarbajterska iseljenička poema - od stvarnosti do romantizma" održala se na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu 19. i 20 listopada.

Organizatori konferencije su Fakultet hrvatskih studija i Hrvatsko katoličko sveučilište, a pokrovitelji i podupiratelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Zaklada Konrad Adenauer.

Hrvatski iseljenički valovi tijekom cijeloga 20. stoljeća te u prva dva desetljeća 21. stoljeća bili su uglavnom zaboravljena tema u odnosu na druga zbivanja u navedenom razdoblju, istaknuto je u najavi konferencije.

Podsjeća se kako nije održan ni jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. gastarbajterske ere 60-tih godina prošloga stoljeća, niti su znanstveno i stručno rasvijetljeni uzroci i posljedice iseljavanja na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i sveukupni razvoj.

Organizatori smatraju da su prošla vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče osobito važna u razumijevanju recentnog egzodusa iz Hrvatske.

Početak primjerenoga vrednovanja teme gastarbajtera

Zato je, ocijenili su, organizacija prve konferencije o gastarbajterima početak primjerenoga vrednovanja ove teme na institucionalnoj (sveučilišnoj), znanstvenoj i javnoj razini i planiranoga bijenalnog održavanja ciklusa konferencija u budućnosti.

S obzirom na to da je niz znanstvenika i stručnjaka iz Republike Hrvatske, hrvatske dijaspore i hrvatskoga susjedstva prepoznao objektivnu nužnost razmatranja iseljeničkih i migracijskih pitanja, zadovoljstvo odazivom i iskazanim interesom nije izostalo, stoji u priopćenju.

Konferencija je organizirana u pet tematskih panel-rasprava koje pokrivaju demografske, povijesne, političke, gospodarske, sociološke, kulturne i srodne teme gastarbajterskoga razdoblja te dva online panela.

Tijekom dvodnevnoga programa ova je međunarodna konferencija okupila ukupno 95 predavača s različitih institucija i iz različitih krajeva Hrvatske te 12 međunarodnih sudionika. U sklopu konferencije organizirana je i izložba o gastarbajterima koja će se moći razgledati u predvorju Konferencijske dvorane Zagreb.

Konferencija je bila službeno otvorena u ponedjeljak, 19. listopada u 10 sati u Konferencijskoj dvorani Zagreb Fakulteta hrvatskih studija u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, a održala se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije