Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U svijetu je sve više migranata. Danas predstavljaju 3,5 posto stanovništva

U izvješću stoji da se većina međunarodnih migranata kreće između zemalja u istoj regiji te da su tri od četiri migranata radno sposobni
18. rujna 2019. u 00:18 0 komentara 82 prikaza
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U svijetu je 2019. bilo 272 milijuna migranata ili 51 milijun više nego 2010. godine, od kojih većinu prihvaćaju Europa (82 milijuna) i Sjeverna Amerika (59 milijuna), prema izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u utorak. Slijede sjeverna Afrika i zapadna Azija s po 49 milijuna migranata, navode autori izvješća iz službi odjela za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih naroda.

Los Angeles Nacionalni tjedan selilaštva Svima migrantima zajednička je jedna želja

Danas migranti predstavljaju 3,5 posto stanovništva, prema 2,8 posto 2000. godine, precizira se u dokumentu. Prisilna raseljavanja ljudi preko međunarodnih granica rastu te je broj izbjeglica i potražitelja azila narastao za 13 milijuna od 2010. do 2017. godine. 

"Ti podaci bitni su za razumijevanje važne uloge migranata i migracija u razvoju zemalja iz kojih dolaze migranti tako i odredišnih država", otkriva u priopćenju Liu Zhenmin, podtajnik UN-a za ekonomska i socijalna pitanja.

"Omogućavanje uredne i sigurne migracije pridonosi postizanju ciljeva održivog razvoja koje je odredio UN", dodao je.

More Ekonomski jaz Svako doba ima svoje migrante i izbjeglice

Polovica od 272 milijuna migranata u svijetu živi u samo desetak zemalja. Pojedinačno, Sjedinjene Američke Države na prvom su mjestu s 51 milijunom migranata, a drugo mjesto dijele Njemačka i Saudijska Arabija s po 13 milijuna.

Na trećem je mjestu Rusija s 12 milijuna, a slijede je Velika Britanija s deset milijuna, Ujedinjeni Arapski Emirati s devet milijuna, Francuska, Kanada i Australija s po osam milijuna te Italija sa šest milijuna.

Među zemljama porijekla Indija vodi s 18 milijuna državljana koji žive u inozemstvu, ispred Meksika (12 milijuna), Kine (11 milijuna), Rusija (deset milijuna), Sirije (osam milijuna), precizira izvješće Ujedinjenih naroda.

Hrvatski iseljenički zbornik 2017. Hrvatski iseljenički zbornik 2017. Svaki 35. stanovnik Zemlje međunarodni je migrant. I to nije jedina zanimljivost...

U UN-ovu izvješću stoji da se većina međunarodnih migranata kreće između zemalja u istoj regiji te da su tri od četiri migranata radno sposobni.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.