Izvješće UN-a

U svijetu je sve više migranata. Danas predstavljaju 3,5 posto stanovništva

Armin Durgut/PIXSELL
18.09.2019.
u 00:18

U izvješću stoji da se većina međunarodnih migranata kreće između zemalja u istoj regiji te da su tri od četiri migranata radno sposobni

U svijetu je 2019. bilo 272 milijuna migranata ili 51 milijun više nego 2010. godine, od kojih većinu prihvaćaju Europa (82 milijuna) i Sjeverna Amerika (59 milijuna), prema izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u utorak. Slijede sjeverna Afrika i zapadna Azija s po 49 milijuna migranata, navode autori izvješća iz službi odjela za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih naroda.

Danas migranti predstavljaju 3,5 posto stanovništva, prema 2,8 posto 2000. godine, precizira se u dokumentu. Prisilna raseljavanja ljudi preko međunarodnih granica rastu te je broj izbjeglica i potražitelja azila narastao za 13 milijuna od 2010. do 2017. godine. 

"Ti podaci bitni su za razumijevanje važne uloge migranata i migracija u razvoju zemalja iz kojih dolaze migranti tako i odredišnih država", otkriva u priopćenju Liu Zhenmin, podtajnik UN-a za ekonomska i socijalna pitanja.

"Omogućavanje uredne i sigurne migracije pridonosi postizanju ciljeva održivog razvoja koje je odredio UN", dodao je.

Polovica od 272 milijuna migranata u svijetu živi u samo desetak zemalja. Pojedinačno, Sjedinjene Američke Države na prvom su mjestu s 51 milijunom migranata, a drugo mjesto dijele Njemačka i Saudijska Arabija s po 13 milijuna.

Na trećem je mjestu Rusija s 12 milijuna, a slijede je Velika Britanija s deset milijuna, Ujedinjeni Arapski Emirati s devet milijuna, Francuska, Kanada i Australija s po osam milijuna te Italija sa šest milijuna.

Među zemljama porijekla Indija vodi s 18 milijuna državljana koji žive u inozemstvu, ispred Meksika (12 milijuna), Kine (11 milijuna), Rusija (deset milijuna), Sirije (osam milijuna), precizira izvješće Ujedinjenih naroda.

U UN-ovu izvješću stoji da se većina međunarodnih migranata kreće između zemalja u istoj regiji te da su tri od četiri migranata radno sposobni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije