Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U novom projektu dijaspora će otkrivati hrvatsku ljepotu, kulturu i tradiciju

Imat će priliku osjetiti ponos koračajući djedovinom, pronaći svoju osobnu povijest i ugraditi je u vlastitu budućnost
11. srpnja 2019. u 00:01 2 komentara 475 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Ljetna škola "Domovina Birthright Program" novi je projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, nastao u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko-američkih stručnjaka.

Hrvatski sabor Gotovo 34 posto više sredstava za projekte Hrvata izvan RH

Na iskustvenom putovanju diljem Lijepe Naše sudjelovat će 33 polaznika iz Argentine, Australije, Južne Afrike, Kanade, Perua i Sjedinjenih Američkih Država, na kojem će upoznati zemlju svojih korijena, njezinu kulturu, povijest, običaje i budućnost – svoje vršnjake iz Republike Hrvatske.

Polaznici Ljetne škole "Domovina" zajednički će otkrivati hrvatske ljepote od Iloka do Čilipa, bogatu kulturu, sveučilišnu tradiciju, ali i suvremene izazove pred kojima se Hrvatska nalazi.

Ali, ne samo to – imat će priliku osjetiti ponos koračajući djedovinom, pronaći svoju osobnu povijest i ugraditi je u vlastitu budućnost... Moći će otkriti i nit koja povezuje hrvatski narod unatoč geografskim, jezičnim i generacijskim udaljenostima.

Igračka u srcu Projekt koji je izazvao veliki interes među Hrvatima u iseljeništvu

Projekt je podržan od niza institucija i tijela u cijeloj Republici Hrvatskoj, čime se jasno poručuje da su Hrvati diljem svijeta jedan cjeloviti narod te da je njegovo zajedništvo bezuvjetno.

  • Avatar dras32
    dras32:

    Drugim riječima ili zdravo seljački, oni koji imaju više novca od nas će na naš račun turistički obilaziti državu, pa i na račun onih koji nemaju novca svoju djecu odvesti na more. Vrlo pohvalno.

  • Avatar suludisumar
    suludisumar:

    Možda to tako izgleda na prvi pogled, ali ima i nekih koristi, da djeca malo i vide djedovine. Od mog prijatelja kćer, iz Johannesbourga, dobila je u kvoti stipendiju za studij medicine, koji nije plaćala, u Zagrebu, tatica kupio stan, ... prikaži još!, ali je ona stanovala rađe u studomu, jer je tamo imala prijateljice. Elem, nakon studija, sada, radi u Philadelpihiji. Ima dakle i nelogičnosti, jer nigdje nije bilo uvjetovano da malo i radi u zemlji u kojoj je studirala, ili bar u zemlji iz koje potiče. Dakle, Hrvatska je iškolovala doktoricu, u koju su Ameri uložili 0 kuna, a tamo dobili gotovog radnika. Ali kod nas, ima se, može se.