Hrvatski sabor

Gotovo 34 posto više sredstava za projekte Hrvata izvan RH

Facebook
07.06.2019.
u 08:48

Zvonko Milas podnio je Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu

"Vlada Republike Hrvatske postavila je vrlo jasan cilj po pitanju razvijanja državne politike prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a to je osnaživanje svih veza s pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan granica Lijepe Naše – od intenziviranja suradnje s hrvatskim zajednicama u inozemstvu, preko sustavnijeg i sveobuhvatnijeg rješavanja pitanja od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zatim rada na jačanju opstojnosti i sve veće prisutnosti hrvatskog jezika u brojnim državama u kojima žive potomci Hrvata, posebice širenja znanja hrvatskog jezika na mlade naraštaje hrvatskoga iseljeništva i hrvatske manjine, podrške u očuvanju hrvatske tradicijske kulture i baštine izvan granica Lijepe Naše, pa sve do rada na dodatnim mjerama kojima se omogućuje povratak pripadnika hrvatskog iseljeništva i olakšava njihova integracija u društvo u matičnoj domovini – Republici Hrvatskoj", rekao je u srijedu Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru tijekom podnošenja Godišnjeg izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu.

Milas je predstavio ključne aktivnosti, mjere, iskorake i inicijative koje je Ured proveo tijekom 2017. godine pa je tako, između ostalog, naglašeno kako je, prepoznavši značaj i važnost podrške projektima hrvatskih institucija diljem svijeta, Vlada Republike Hrvatske putem Ureda financijski podržala veći broj projekata za što je u 2017. godini izdvojila financijska sredstva povećana za gotovo 34 posto u odnosu na 2016. te su pokrenuti i brojni projekti usmjereni na očuvanje hrvatskog identiteta i jezika, usmjereni na povezivanje mladih iz hrvatskog iseljeništva s mladima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i projekti povezivanja hrvatskih gospodarstvenika izvan domovine i u domovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije