EUROPSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA

U Beču predstavljen Minority SafePack

Minority SafePack
Foto: Snježena Herek
1/4
31.10.2017.
u 10:15

Cilj je inicijative do 3. travnja 2018. godine prikupiti najmanje milijun potpisa, što je uvjet da bi se Europski parlament uopće bavio građanskom inicijativom

Čelnici predstavnika europske građanske inicijative „Minority SafePack“ za očuvanje manjinskih jezika  i poboljšanje prava nacionalnih  manjina u Europi, održali su u Beču konferenciju za novinare. 

Među njima bili su predsjednik Federalističke unije europskih narodnosti (FUEN) Lorant Vincze, bivši zemaljski poglavar Južnog Tirola Luis Durnwalder, visoki povjerenik EU za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, glasnogovornica austrijskog SafePack odbora i glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabrijela Novak Karall te glasnogovornik frakcije SVP u talijanskom parlamentu Daniel Alfreider. Svi govornici bili su suglasni da je važno da se pitanje manjina riješi na europskoj razini.

– Bilo bi od velike koristi gradišćanskim Hrvatima kada bi našli odgovore, primjerice na pitanja o potpori za prekogranične projekte ili kako pristupiti manjinskim medijima izvan domicilne zemlje – rekla je Novak Karall. Napomenula je kako je FUEN počeo s pripremama za građansku inicijativu te istaknula da je taj projekt najvažniji pothvat solidarnosti s manjinama u Europi. Potkrijepila je to i podacima kako u 47 europskih zemalja postoji oko 340 autohtonih nacionalnih manjina tj. ukupno više od 100 milijuna ljudi. Svaki sedmi europski građanin pripadnik je neke nacionalne manjine ili etničke skupine. Uz 24 službena jezika unutar Europske unije, postoji i više od 60 regionalnih ili manjinskih jezika kojima govori oko 40 milijuna ljudi.

– Cilj je inicijative do 3. travnja 2018. godine prikupiti najmanje milijun potpisa, što je uvjet da bi se Europski parlament uopće bavio građanskom inicijativom – rekao je predsjednik FUEN-a Vincz, inače predstavnik mađarske manjine u Rumunjskoj. Izrazio je žaljenje što se Rumunjska usprotivila inicijativi Minority SafePack.

– U Austriji je potrebno prikupiti 13.500 potpisa – rekla je Novak-Karall. Istaknula je da se inicijativa u obliku peticije može potpisati online  putem interneta ili u tiskanom obliku, pozvavši sve nazočne da  budu ne samo potpisnici nego i promotori kod većinskog stanovništva.

– Građanska inicijativa novi je instrument političkog djelovanja na području Europske unije, koja je utemeljena Lisabonskim ugovorom i vrlo je važna kao instrument sudjelovanja europskih građana u političkim pitanjima koja se dotiču svakoga od nas – rekao je Visoki predstavnik za BiH Inzko, inače jedan od inicijatora ove međunarodne akcije. Dodao je kako političari često govore da su manjine nacionalno blago svake zemlje, a u praksi ne čine „ama baš ništa“, da bi to i pokazali.

S njim se složio i Durnwalder koji je istaknuo kako je Europska komisija prvotno bila protiv inicijative Minority SafePach te da je na nju bila prisiljena pristati tek nakon Odluke Europskog suda u korist  manjinskih pripadnika. Napomenuo je kako u Europi od 90 različitih jezika, njih čak 63 nema službeni status. Među njima je i katalonski, kojim govori čak šest milijuna ljudi, dodao je.

Nakon konferencije za novinare, na štandu ispred bečke kavane Landtmann čelnici građanske inicijative  Minority SafePack potpisali su peticiju. Navedeno izaslanstvo primio je i bečki gradonačelnik Michael Häupl.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije