VELIKI INTERES MLADIH

U Beču osnovan Pjevački zbor Hrvatskog akademskog kluba

Hrvatski akademski klub u Beču osnovao Mješoviti pjevački zbor
Foto: Snježana Herek
1/2
04.04.2023.
u 14:08

Profesionalna glazbenica i pjevačica Klaudija Fellinger istaknula je kako je odmah dogovoreno da će na probama i nastupima međusobno sporazumijevanje članova biti isključivo na hrvatskom jeziku

Hrvatski centar u Beču udomio je još jedan Mješoviti pjevački zbor. Uz zbor “Otvorena srca”, koji ove godine proslavlja 40-godišnjicu svog postojanja i djelovanja, početkom ožujka mladi gradišćanski Hrvati iz Hrvatskog akademskog kluba (HAK) u Beču osnovali su svoj Zbor. Voditeljica je mlada profesionalna glazbenica i pjevačica Klaudija Fellinger.

Kako je Fellinger rekla za Večernji list, dosta mladih koji se stalno druže i pjevaju “slučajno su došli su na ideju da utemelje zbor”.

“HAK je već 2016. godine imao ideju da se osnuje zbor, ali nitko se nije primio toga da tu ideju i realizira. Nakon što se mene nedavno pitali, pristala sam, jer za mene je voditi zbor odraslih mladih ljudi nešto posve novo. Novi glazbeni izazov, jer do sada sam vodila samo Dječji zbor, a to je ipak nešto drugo”, rekla nam je voditeljica HAK-ovog zbora. 

Fellinger je istaknula kako je odmah dogovoreno da će na probama i nastupima međusobno sporazumijevanje članova biti isključivo na hrvatskom jeziku.

“To je nama mladima važno zbog očuvanja hrvatskog jezika, kulture i našeg identiteta u višejezičnom austrijskom prostoru”, poručila je voditeljica Zbora. Napomenula je kako će pjevanje biti u “smjeru a capella”, ali da će biti zastupljeni i drugi glazbeni žanrovi kao pop i rock. Na repertoaru će, kako nam je otkrila, naravno biti pjesme iz gradišćansko-hrvatske sredine kao i iz Hrvatske. Ali i drugi svjetski hitovi na engleskom, koje će prevoditi na hrvatski, a hrvatskim će hitovima dati nove aranžmane. Dakle, ambiciozni planovi!

“Svaki pojedinac je dobro došao k nama. Ne mora biti profesionalac. Trebamo i početnike, važno je da vole pjevati i da imaju dobar glas. Sve ostalo se može naučiti. Važno nam je da smo zajedno, sretni i zadovoljni i da nam je lijepo kada se družimo”, istaknula je Fellinger. Dodala je kako Zbor “trenutačno ima oko 22 članova i da je zanimanje za zborno pjevanje veliko”.

Fellinger koja je diplomirana glazbenica klasične glazbe najavila je u Zboru još jedno pojačanje. 

“To je Mira Perušić, koja je upravo na glazbenom studiju i jako je iskusna i stručna u pop i rock glazbi i spremna je za nas raditi aranžmane”, napomenula je voditeljica HAK-og Zbora.

Službeno predstavljanje novog Zbora, uz glazbeni nastup, održati će se 20. travnja na Hakovskoj večeri u Hrvatskom centru u Beču. “I to pod geslom, Zborno pjevanje i aktivizam, uz jedno kraće predavanje”, otkrila nam je izuzetno simpatična voditeljica Mješovitog zbora Hrvatskog akademskog kluba, Klaudija Fellinger.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije