Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Tyran: Narod na manjinske zajednice gleda kao na zastarjele ostatke prošlosti

U Austriji novi zakon o medijima postavlja i nove izazove pred tiskane medije manjinskih zajednica
26. kolovoza 2019. u 11:28 0 komentara 96 prikaza
Petar Tyran
Foto: Hrvatski centar u Beču

Premda ponuda vijesti i informacija nikada nije bila veća, istovremeno je stalno prisutna i kriza medija. Prvenstveno se to odnosi na tiskane medije koji ubrzano gube čitatelje, piše Hrvatska matica iseljenika.

Hrvatski bal Iz emisije Dobar dan Hrvati Tyran: Veseli nas što smo nastavili razvijati tradiciju

Posebno su pak ugroženi tiskani mediji vezani za lokalne zajednice i teme od interesa za manje skupine ljudi. Tako su često prvi na udaru i tiskovine hrvatskih manjinskih zajednica.

O problemu hrvatskog manjinskog tiska u Austriji oglasio se i Petar Tyran, urednik "Hrvatskih novina", glavnog glasila gradišćanskih Hrvata koje izdaje Hrvatsko štamparsko društvo iz Željeznoga. U Austriji novi zakon o medijima postavlja i nove izazove pred tiskane medije manjinskih zajednica. Pri tome se zalaže za jači angažman vodstva hrvatske zajednice i za koordinirani nastup s ostalim manjinskim zajednicama u Austriji.

Novi Glas VIDEO Šezdeseta obljetnica časopisa u duhu kritike

Tyran tvrdi da je posebna problem kako većinski narod gleda na manjinske zajednice kao na zastarjele ostatke prošlosti osuđene na izumiranje, čemu je dijelom doprinijelo i ponašanje samih manjina.

Tisak hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske nije ugrožen samo u Austriji nego i u drugim zemljama. Od stotina periodičnih publikacija ostali su samo "ostaci ostataka". To predstavlja veliki problem jer su nudile sustavne i uglavnom pouzdane informacije o hrvatskim zajednicama. One su doprinosile povezivanju unutar zajednica, a i otvarale su ih prema vani. Postovi na Facebooku i Twitteru ne mogu ih zamijeniti.

Živa zajednica Nakladnički pothvat Hrvatski časopis iz Njemačke 'Živa zajednica' na novim medijima

Opstanak hrvatskog manjinskog tiska dio je problema njihova opstanka i održivosti. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.