Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Tri hrvatska filma u konkurenciji prestižnog festivala u Clermont-Ferrandu

U Clermont-Ferrandu se paralelno održava filmski sajam te koprodukcijski forum Euro Connection na kojemu će se, među 14 projekata, predstaviti i hrvatski kratkometražni dokumentarni projekt "1001 noć"
19. prosinca 2019. u 19:19 0 komentara 345 prikaza
Foto: Pixabay

U konkurenciju jednog od najprestižnijih festivala kratkometražnog filma,u francuskom Clermont-Ferrandu uvrštena su tri hrvatska filma, "Udahnut život", "Toomas ispod doline divljih vukova" i "Potop".

Chicago Predstavljen film o Hrvatu koji je poginuo kao američki junak na Pearl Harbouru

Osim toga, na koprodukcijskom forumu Euro Connection ovogodišnjeg festivala, što će se održati od 31. siječnja do 8. veljače, predstavit će se i jedan hrvatski projekt, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Animirani film "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona nastao je u produkciji zagrebačkog Bonobostudija, a od premijere u njemačkom Oberhausenu u svibnju ove godine osvojio je jedanaest nagrada na raznim međunarodnim festivalima.

Thomas Johnson i Ivana Bošnjak osim režije, potpisuju i scenarij, dizajn, animaciju i izradu lutaka za film, koji prikazuje povezivanje mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona se koristi svojim talentom za prepariranje kako bi životinje koje obrađuje 'vratila' u njihov prirodni okoliš, napominje se u najavi.

Bračni par Ranogajec Koliko znamo o stvarateljima filmskih i videosadržaja u iseljeništvu? Malo

Animirani film "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren je estonsko-hrvatsko-francuska koprodukcija (hrvatski producent Adriatic Animation). Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. Film prati seksi Vuka Toomasa koji je, nakon što je izgubio posao, počeo raditi kao žigolo kako bi prehranio obitelj, no i njegova supruga Viivi ima tajnu. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem festivalu u Annecyju. 

"Potop" je kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Kristijana Krajnčana, nastao u slovensko-hrvatskoj koprodukciji (Eclectica). Ta je priča o sinu koji se pokušava pomiriti s ocem na samotnom putovanju planinama svjetsku premijeru imala na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, u programu Balkan Survey. 

U Clermont-Ferrandu se paralelno održava filmski sajam te koprodukcijski forum Euro Connection na kojemu će se, među 14 projekata, predstaviti i hrvatski kratkometražni dokumentarni projekt "1001 noć" redateljice i scenaristice Ree Rajčić te producentice Tine Tišljar. Film prati 85-godišnju Emu i 80-godišnju Maju koje zadnjih pet godina zajedno provode svaku večer u Eminom stanu na splitskim Gripama, kao najvjerniji pratitelji i najduhovitiji komentatori turskih telenovela. Projekt je podržao HAVC. 

Stinjaki Iz emisije Dobar dan Hrvati Stinjačka duša – novi film ORF studija Gradišće

Ovogodišnje, 42. izdanje festivala u Clermont Ferrandu u tri natjecateljska programa donosi 163 naslova, od kojih 80 u međunarodnoj konkurenciji. Na festival se prijavilo 9 300 filmova iz cijelog svijeta. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.