Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Koliko znamo o stvarateljima filmskih i videosadržaja u iseljeništvu? Malo

Od 1983. Ranogajec radi u profesionalnom TV-studiju. Čak 25 godina producirao je emisiju "The Croatian Perspective" na hrvatskom i engleskom jeziku
16. rujna 2019. u 22:06 0 komentara 298 prikaza
Foto: Screenshot

Veliku pozornost posvećujemo osobama koje pišu o hrvatskom iseljeništvu. Svoje mjesto imaju i one koje oblikuju likovna djela vezana uz našu dijasporu. Kako stoje stvari s osobama koje stvaraju filmska djela za iseljeništvo i o njemu? Premda je 20. stoljeće vrijeme "pokretnih slika", one vezane uz Hrvate izvan Republike Hrvatske kao da su stavljene nekako sa strane. 

Uvijek zajedno Maria Dugandžić Pašić Hrvatski film koji je srušio američki sustav

Koliko znamo o stvarateljima filmskih i videosadržaja u iseljeništvu? Razmjerno malo. U tu zanemarenu skupinu ulazi i bračni par Ranogajec. Zvonko i Jagica sa svojim kamerama već su desetljećima prisutni u hrvatskom iseljeništvu. Unatoč tome, o tom paru supružnika koji su veliki dio života posvetili živoj slici i riječi hrvatskog iseljeništva znamo razmjerno malo.

Zvonko i Jagica našli su se u Njemačkoj početkom 60-ih godina 20. stoljeća. Tu su se i vjenčali. Život ih je zatim odveo u Kanadu te u Sjedinjene Američke Države, u Chicago gdje je Zvonko kupio svoju prvu filmsku kameru, slavnu "superosmicu". Time je počela strasna veza Zvonka Ranogajca i snimanja hrvatske zajednice u dalekoj Americi.

Od 1983. Ranogajec radi u profesionalnom TV-studiju. Čak 25 godina producirao je emisiju "The Croatian Perspective" na hrvatskom i engleskom jeziku. Od osobite su važnosti videomaterijali koje je Ranogajec snimio tijekom Domovinskog rata u hrvatskoj zajednici u Americi. Rezime 25 godina videopraćenja američkih Hrvata predstavlja serija "Hrvatska dijaspora – taj živi dio hrvatskog naroda".

Stinjaki Iz emisije Dobar dan Hrvati Stinjačka duša – novi film ORF studija Gradišće

Tijekom desetljeća nastali su sati i sati videomaterijala o hrvatskim zajednicama izvan Republike Hrvatske. Zbog prirode medija na kojima se snimke čuvaju postavlja se pitanje očuvanja i predstavljanja povijesno bitnih snimki. Ako se ne pronađe adekvatan odgovor, prijeti nam gubitak važnog dijela nacionalne baštine, baštine kojoj je bračni par Ranogajec dao važan doprinos.              

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.