Naslovnica Vijesti

Tradicionalni Katehetski dan okupio hrvatske pastoralne djelatnike

Nakon uvoda voditelja obiju katoličkih zajednica fra Ivice Jurišića, OFM, predavanje s temom "Laici u Crkvi" s naglaskom na angažman vjernika laika u župnim, odnosno Hrvatskim katoličkim zajednicama održala je Marija Belošević
09. listopada 2018. u 08:50 0 komentara 21 prikaza
Foto: IKA

Zajednički Katehetski dan Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen i Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina – Göppingen održan je u prošlu nedjelju u njemačkom gradu Göppingenu.

3500 vjernika Danas upoznajemo Hrvatsku katoličku misiju Bielefeld

Ovaj tradicionalni susret održava se na početku pastoralne godine, a okuplja suradnike u pastoralu, čitače na nedjeljnim misama, članove zbora, sakristane, pastoralne vijećnike, djelitelje pričesti i ministrante, a otvoren je i za sve druge vjernike koji se žele aktivno uključiti u rad zajednica.

Nakon uvoda voditelja obiju katoličkih zajednica fra Ivice Jurišića, OFM, predavanje s temom "Laici u Crkvi" s naglaskom na angažman vjernika laika u župnim, odnosno Hrvatskim katoličkim zajednicama održala je Marija Belošević. Uvodno je pojasnila sam pojam "laik" kako u svjetovnom, tako i u religioznom, odnosno koncilskom poimanju. Prisutne je upoznala s dokumentima Drugog vatikanskog koncila vezanima uz laike, kao i o biskupskim sinodama posvećenim ovoj tematici. Također se kratko osvrnula i na rad prijašnjeg Papinskog vijeća za laike, odnosno današnjeg Papinskog vijeća za laike, obitelj i život.

Hrvatska katolička misija Bielefeld 'Biti dušobrižnik u Njemačkoj znači podnositi žrtvu'

U nastavku predavanja progovorila je o doprinosu svakog pojedinca svojoj župnoj zajednici, Crkvi u malome. Na primjeru ovih dviju zajednica, pojasnila je mogućnosti angažiranja laika, te ukazala na neke oblike djelovanja koji su zamrli tijekom godina. Dajući više konkretnih ideja, uputila ih je i u dostupnu literaturu.

Govoreći o konkretnim uzorima, posvijestila im je da su upravo dobar primjer njihovi zaštitnici koji su znali iskoristiti talente darove od Boga za dobro bližnjih.

Oproštaj od otaca karmelićana Obilježen kraj trogodišnjeg okupljanja Hrvatske katoličke misije Dublin

U nastavku susreta razgovaralo se o skorašnjoj proslavi zlatnog jubileja ovih dviju zajednica. Zaključujući susret, fra Jurišić ukazao je na važnost dijaloga, međusobnog slušanja i uvažavanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.