Göppingen

Tradicionalni Katehetski dan okupio hrvatske pastoralne djelatnike

IKA
09.10.2018.
u 08:50

Nakon uvoda voditelja obiju katoličkih zajednica fra Ivice Jurišića, OFM, predavanje s temom "Laici u Crkvi" s naglaskom na angažman vjernika laika u župnim, odnosno Hrvatskim katoličkim zajednicama održala je Marija Belošević

Zajednički Katehetski dan Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen i Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina – Göppingen održan je u prošlu nedjelju u njemačkom gradu Göppingenu.

Ovaj tradicionalni susret održava se na početku pastoralne godine, a okuplja suradnike u pastoralu, čitače na nedjeljnim misama, članove zbora, sakristane, pastoralne vijećnike, djelitelje pričesti i ministrante, a otvoren je i za sve druge vjernike koji se žele aktivno uključiti u rad zajednica.

Nakon uvoda voditelja obiju katoličkih zajednica fra Ivice Jurišića, OFM, predavanje s temom "Laici u Crkvi" s naglaskom na angažman vjernika laika u župnim, odnosno Hrvatskim katoličkim zajednicama održala je Marija Belošević. Uvodno je pojasnila sam pojam "laik" kako u svjetovnom, tako i u religioznom, odnosno koncilskom poimanju. Prisutne je upoznala s dokumentima Drugog vatikanskog koncila vezanima uz laike, kao i o biskupskim sinodama posvećenim ovoj tematici. Također se kratko osvrnula i na rad prijašnjeg Papinskog vijeća za laike, odnosno današnjeg Papinskog vijeća za laike, obitelj i život.

U nastavku predavanja progovorila je o doprinosu svakog pojedinca svojoj župnoj zajednici, Crkvi u malome. Na primjeru ovih dviju zajednica, pojasnila je mogućnosti angažiranja laika, te ukazala na neke oblike djelovanja koji su zamrli tijekom godina. Dajući više konkretnih ideja, uputila ih je i u dostupnu literaturu.

Govoreći o konkretnim uzorima, posvijestila im je da su upravo dobar primjer njihovi zaštitnici koji su znali iskoristiti talente darove od Boga za dobro bližnjih.

U nastavku susreta razgovaralo se o skorašnjoj proslavi zlatnog jubileja ovih dviju zajednica. Zaključujući susret, fra Jurišić ukazao je na važnost dijaloga, međusobnog slušanja i uvažavanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije