UČENJE I ZABAVA

Polaznici Napretkove ljetne škole njemačkog jezike u Beču oduševljeni programom

Foto: Snježana Herek
1/4
11.08.2022.
u 13:18

“Polaznicima se kroz gotovo dva tjedna boravka u Beču, uz intenzivno učenje njemačkog jezika, dnevno po četiri sata od ponedjeljka do petka, nudi i zanimljivi znanstveno kulturni, te dodatni program, kako bi upoznali povijesno-kulturne znamenitosti Beča”, istaknula je Rozić Vrankić

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) “Napredak” Austrija-podružnica Beč, na čijem je čelu Zoran Iljkić, i ove je godine organiziralo za srednjoškolce Ljetnu školu učenja njemačkog jezika u Beču. 

“Ljetna školja, šesta po redu, počela je 7. kolovoza i traje do 19. kolovoza. Imamo 39 polaznika srednjoškolaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, i iz Hrvatske”, rekla je za Večernji list pratiteljica polaznika Napretkove ljetne škole Anela Rozić Vrankić, koja je zajedno s 40-tak srednjoškolaca, što gimnazijalaca, što polaznika srednjih strukovnih škola, u srijedu poslijepodne posjetila Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču.

“Polaznicima se kroz gotovo dva tjedna boravka u Beču, uz intenzivno učenje njemačkog jezika, dnevno po četiri sata od ponedjeljka do petka, nudi i zanimljivi znanstveno kulturni, te dodatni program, kako bi upoznali povijesno-kulturne znamenitosti Beča”, istaknula je Rozić Vrankić. 

Naime, uz organizirano razgledavanje Beča s profesionalnim turističkim vodičima i posjete bečkim turističkim atrakcijama poput dvorca Schönbrunn, carske palače Hofburg, katedrale sv. Stjepana, dvorca Belvedere, Bečke Gradske vijećnice i brojnih muzeja, program uključuje i susrete s ljudima iz gospodarskog, diplomatskog i političkog života grada Beča i Austrije. Svake je godine na programu i posjet Veleposlanstvu Republike Hrvatske, te Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Austriji.

Rozić Vrankić je napomenula kako je zbog bogatog i raznolikog programa zanimanje srednjoškolaca za Ljetnu školu njemačkog jezika u Beču veliko, dok je nažalost “u protekle dvije godine zbog korone, znatno smanjen interes studenata za Napretkovu ljetnu akademiju njemačkog, koja se je više od 20. godina održavala u Beču, tako da ove godine nije održana”. Ono što je pratiteljici polaznika Ljetne škole njemačkog jezika bilo posebno važno istaći je da je glavni cilj Napretkove središnjice, osnovane 1902. godine u Sarajevu, koja ove godine slavi 120. godišnjicu svog postojanja - “spajati ljude i ulagati u mlade”.

“HKD Napredak je mjesto okupljanja svih ljudi, koji imaju veliko i dobro srce”, poručila je Rozić Vrankić, zahvalivši opunomoćenom ministru u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču i trenutačnom otpravniku poslova Silviju Kusu na gostoprimstvu.

“Kao što Napredak njeguje tradiciju posjete hrvatskom Veleposlanstvu, tako i hrvatsko Veleposlanstvo njeguje svoju tradiciju otvorenih vrata za sve zainteresirane”, istakao je Kus u svom pozdravnom govoru, zaželjevši dobrodošlicu polaznicima Napretkove ljetne škole njemačkog jezika. Nakon što ih je prvotno prošetao impresivnim arhitektonskim zdanjem palače poznatog austrijskoga arhitekta svjetskog glasa Otta Wagnera u kojem je smješteno Veleposlanstvo RH u Beču, otpravnik poslova Silvio Kus je polaznicima Ljetne škole rekao kako i zgrada Otta Wagnera “simbolizira tradicionalno dobre bilateralne odnose Republike Hrvatske i Republike Austrije”.

“Austrija je pomagala Hrvatsku od samih njenih početaka, uvijek onda kada joj je bilo najpotrebnije. Hrvatsku s Austrijom povezuje i oko 95.000 doseljenih Hrvata koji ovdje žive i 50.000 gradišćanskih Hrvata. Ali i preko milijun austrijskih turista koji nas svake godine posjećuje. Austrija je i drugi strani ulagač u hrvatsko gospodarstvo. Dakle, ima mnogo toga što nas međusobno povezuje”, pojasnio je Kus Napretkovcima, spomenuvši i suradnju bečke podružnice HKD Napredak s hrvatskim Veleposlanstvom u Beču.

O tome kako im je u Beču na učenju njemačkog jezika i što će s boravka u austrijskom glavnom gradu kao nezaboravno ponijeti natrag u svoju domovinu, polaznici Napretkove ljetne škole Luka Vukoja iz Gruda, Lea Vlačina iz Zagreba i Marta Raguž iz Mostara rekli su za Večernji list da je “sve u Beču, od učenja, razgledavanja grada, do novih poznanstava i prijatelja koje su ovdje stekli, daleko više od onoga što su očekivali kada su se uputili u smjeru Beča”. Ono što im je također bilo zajedničko je da su istakli da su “prezadovoljni, da bi rado ponovno došli, da će im boravak u Beču ostati u trajnom sjećanju i da će po povratku svojim kućama i drugim svojim kolegama preporučiti da se prijave za Napretkovu Ljetnu školu njemačkog jezika u Beču”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije