Politička kriza

Stanovnici Venezuele zazivaju ime fratra iz Bosanske Posavine

kerigma-pia.hr
20.02.2019.
u 09:36

Fra Augustin u Venezueli je proveo 47 godina, a tamo je i umro na glasu svetosti 1998.

Radio Maria Venezuela javlja kako se ovih dana u župama Capaya, Caucagu i Carizal posebno zaziva ime "malenoga" (niskog rasta) fratra iz Bosanske Posavine, jer politička kriza u Venezueli poprima sve veće obrise, a narod još uvijek pamti njegova svetačka djela i već ga sada smatraju svecem, prenosi Kerigma-Pia.hr.

Fra Augustin (Ante) Augustinović, franjevac misionar iz Bosanske Posavine, rođen je 1917. godine u Prijedoru kod Brčkog. Davne 1951. godine napustio je mjesto profesora Novoga zavjeta u Jeruzalemu i otišao u Venezuelu u tamošnje župe propovijedati Isusa Krista. 

Njegovo ime ovih se dana često spominje u molitvi napisanoj 1997. godine, kada je i započeo postupak proglašenja Slugom Božjim od tamošnjeg ordinarija. Naime, sam je fra Augustin u Venezueli proveo 47 godina, a tamo je i umro na glasu svetosti 1998.

Uz plodan pastoralni rad podizao je škole, bolnice, domove, brinuo se o časnim sestrama, a posebno je poznat po svom književnom i znanstveno-teološkom radu, ali i kao jedan od pokretača malog tečaja kršćanstva "Cursillo" u Venezueli...

Napisao je veliki broj djela na španjolskom jeziku, a na hrvatski jezik do sada su mu prevedene dvije knjige priča: "Priče iz doline" i "Od obale... do obale". 

U znanstveno-teološkom smislu posebno mu je cijenjeno djelo "Povijest Isusova", koje je prevedeno na 32 strana jezika. Izvorno je pisano na španjolskom, a autor ga je osobno preveo na hrvatski jezik. Nekoliko originalnih fra Augustinovih djela na španjolskom jeziku nalazi se u Republici Hrvatskoj, dok je u pripremi i drugo prošireno izdanje knjige "Malenošću do nebeskih visina", koja govori o njemu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije