Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'S povećanim subvencijama Saveznog kancelarstva krećemo u novu eru'

Austrijska Savezna vlada nakon dugogodišnjeg traženja konačno je znatno povisila državne subvencije za šest narodnih manjina u Austriji, pa tako i za gradišćanske Hrvate, najbrojniju i najstariju među njima.
12. listopada 2020. u 14:51 0 komentara 41 prikaza
Petar Tyran - glavni urednik Hrvatskih novina
Foto: Hrvatski centar Beč

Hrvatsko štamparsko društvo gradišćanskih Hrvata (HŠD) iz Željenog u Gradišću izvijestila je medije da je austrijska Savezna vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom nakon dugogodišnjeg traženja konačno znatno povisila državne subvencije za šest narodnih manjina u Austriji, pa tako i za gradišćanske Hrvate, najbrojniju i najstariju među njima.

GOST GRADIŠĆANSKIH HRVATA Veleposlanik Glunčić: Gastarbajtersko sam dijete, ponosan na moje roditelje i Hrvatsku

Tom je odlukom, kako navodi isti izvor, omogućena i potpora tiskanim medijima kako bi uopće mogli izlaziti. Tako je napokon na red došlo i Hrvatsko štamparsko društvo kao vlasnik i izdavač Hrvatskih novina, tjednika gradišćanskih Hrvata, koji izlazi preko 110 godina, a sada konačno može povišenjem subvencija krenuti novom putem. „U novu eru“, kako je istakao glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran.

Prvi vidljivi rezultati su već prisutni, jer je HŠD od 1. listopada zaposlilo dvije dodatne urednice, Terezu Grandić iz Stinjaka i Dijanu Jurković iz Uzlopa te Kristijana Karalla kao još jednog dodatnog urednika. Ali sve je počelo još u kolovozu. U očekivanju povišenja subvencija HŠD je raspisalo mjesta za dodatne urednike za koje su osigurana sredstva iz državnog proračuna odnosno dodatnog lonca austrijskog Saveznoga kancelarstva za pola godine.

„Za daljnje postupanje očekujemo adekvatno rješenje na temelju odobrenih sredstava iz saveznog proračuna za manjinske medije. Tako uredništvo Hrvatskih novina konačno može krenuti u sadržajno i vremensko proširenje ovog našeg tjednika. Posebno težište ćemo ubuduće staviti na digitalno izdanje i na društvene medije. Tako će Hrvatske novine odgovarati i potrebama nadležnih mjesta u Saveznom kancelarstvu, koje posebno želi podupirati digitalni pristup korisnika manjinskih medija.

VELEPOSLANIK GLUNČIĆ PRIMIO AHZ BEČ Šljivić Gale: 'Veleposlanstvo RH je naš Hrvatski dom, ovdje nismo gosti nego domaćini'

Uredništvo Hrvatskih novina to želi postići na taj način da se dodatna radna snaga, a prije svega mladi ljudi u proširenom uredništvu jače mogu posvetiti proširenju digitalne ponude i afirmaciji mladih urednika u njima bliskim medijima.

Uvjereni smo da ćemo tim dobiti na dodatnoj atraktivnosti, to jest i čitanosti i gledanosti našeg tjednika Hrvatske novine, a tim želimo postignuti i veću prihvatljivost kod svih, pa tako i kod mlađe generacije.

Cilj je da do početka nove godine bude realiziran i vizualni relaunch Hrvatskih novina u tiskanom i digitalnom izdanju“, stoji u priopćenju Hrvatskog štamparskog društva Željezno koje potpisuje glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.