'Etnofest' Neum

Raskoš hrvatske kulture obogatili folkloraši iz regije

Etno fest Neum
Frano Matić
21.08.2017.
u 12:56

Sudionici i izvođači najprije su se okupili na platou ispred hotela Sunce, a onda je svečani mimohod krenuo rivom dr. Franje Tuđmana sve do festivalske pozornice, gdje se moglo vidjeti bogatstvo kulture i običaja Hrvata iz cijele regije

Kao uvod u 22. izdanje Hrvatskog glazbenog festivala “Etnofest” Neum, na istoj festivalskoj pozornici na plaži hotela Zenit upriličena je jubilarna, 10. večer hrvatskog folklora. Kao i prijašnjih godina, ta manifestacija, koja nosi naziv “Oj, kamenu rodni moj”, okupila je brojna hrvatska kulturno-umjetnička društva i orkestre iz cijele Bosne i Hercegovine te susjedne Hrvatske, piše Vecernji.ba.

Večer hrvatskog folklora već je prepoznatljiva kao zagrijavanje za Etnofest za koji se jučer tražila stolica više ispred postavljene pozornice na plaži hotela Zenit. Jedinu neizvjesnost unosila je najava moguće kiše pa su sve oči u Neumu bile uprte u nebo, a vremenska prognoza pratila se iz sekunde u sekundu.

Oči uprte u nebo

Svi su se pribojavali moguće promjene vremena, a što se moglo odraziti na sam festivalski program. Organizatori su učinili sve da program bude na najvišoj razini, čemu su se najviše obradovali izvođači, ali i publika uživo te ona pred malim ekranima. Folkloraši iz svih dijelova BiH i Hrvatske dali su svoj maksimum kako bi program 10. večeri hrvatskog folklora bio još bolji u odnosu na prijašnje godine.

Uz domaćina Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Lindžo” Neum, u programu su nastupili još i HKU “Hutovo”, Folklorni ansambl “Lisinski” iz Vinkovaca, ženska vokalna skupina “Ive” iz Ivanić-Grada, Hrvatsko kulturno društvo “Bunjevačko kolo” Subotica (Vojvodina), HKUD “Brotnjo” Čitluk, Folklorni ansambl “Blazevski” iz Skoplja (Makedonija), Folklorni ansambl “Nikola Đurković” iz Kotora (Crna Gora), Plesni klub “Paganini” Livno te Gradski orkestar Stolac i Mostarske mažoretkinje.

Upravo je dolazak gostiju iz Vojvodine, Makedonije i Crne Gore dao poseban pečat ovoj tradicionalnoj Večeri hrvatskog folklora koja je i ovaj put privukla veliki broj gledatelja. Sudionici i izvođači najprije su se okupili na platou ispred hotela Sunce, a onda je svečani mimohod krenuo rivom dr. Franje Tuđmana sve do festivalske pozornice gdje se moglo vidjeti bogatstvo kulture i običaja Hrvata iz cijele regije. Ovaj put mimohod sudionika bio je posebno raspjevan i rasplesan, čemu su veliki prilog dali članovi Gradskog orkestra limene glazbe iz Stoca te, naravno, Mostarske mažoretkinje svojim plesovima.

– Drago nam je vidjeti ovoliki broj izvođača na jednom mjestu i u našem Neumu koji je oduvijek znao prepoznati važnost ovakvih manifestacija, a sve u cilju promoviranja suradnje te jačanja poveznice između Hrvata BiH i susjednih zemalja. Neum je otvoren za sve ljude dobre volje, a posebno nas veseli nastup svih ovih raspjevanih i razigranih društava i orkestara. Neka tako i ostane – poželio je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško i time otvorio program Večeri hrvatskog folklora. Na pozornici su se smjenjivali tradicionalni plesovi Hrvata Hercegovine, Dalmacija, Slavonije, Vojvodine, ali i dijelova Crne Gore.

Turisti na festivalu

Neum je ovih dana prepun turista koji su također u velikom broju pratili ovogodišnje izdanje Večeri hrvatskog folklora te su imali samo riječi hvale. Na kraju su mnogi obećali da će se i sljedeće godine u isto vrijeme vratiti u Neum kako bi mogli ispratiti ne samo Večer hrvatskog folklora već i HGF “Etnofest” Neum.

– U Neumu je uvijek živo i radujem se svakom dolasku u ovaj grad i među ove ljude koji znaju cijeniti dobru glazbu i sve ono što je aktualno u svijetu glazbe. Sve nas okuplja ovaj festival i mnogi nisu mogli vjerovali da ćemo doći do ovog, 22. izdanja Etnofesta, za koje vjerujemo da će pobrati samo najbolje kritike. Izvođači su zadovoljni činjenicom da ovaj festival nema natjecateljski karakter pa se onda svi opuste i pri tome mnogo bolje izgledaju na samoj pozornici. Zbog toga mnogi rado dolaze u ovaj grad i nastupaju na Etnofestu koji je uz rame svim ostalim festivalima u regiji – kazao nam je Jurica Pađen, umjetnički ravnatelj Etnofesta.

Komentara 1

Avatar debela koli
debela koli
14:43 21.08.2017.

Inače, Subotica je u Srbiji. Ako već navodite odakle su došli: Makedonija, Crna Gora, onda je Srbija, a ne Vojvodina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije