Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Preminuo Nikola Grabovac, bivši BiH ministar i sveučilišni profesor

Kao predstavnik HDZ-a BiH nakon rata u BiH bio je zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u prvom sazivu Vijeća ministara BiH
24. siječnja 2020. u 17:44 0 komentara 39 prikaza
svijeća
Foto: Getty Images

U četvrtak  je 77. godini preminuo dr. Nikola Grabovac, član prvog poslijeratnog saziva Vijeća ministara BiH i potpredsjednik Vlade FBiH, koji je značajne dužnosti obnašao u institucijama bivše državne zajednice, a ovaj sveučilišni profesor bio je poznat po kritici kapitalizma.

Autobusi Oporezivanje Umjesto preko računa dijaspora će novac rođacima u BiH odsad slati u kuvertama

Kako su petak izvijestili lokalni mediji, Grabovac je preminuo u četvrtak u Sarajevu. Kao predstavnik HDZ-a BiH nakon rata u BiH bio je zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u prvom sazivu Vijeća ministara BiH.

U sazivu Vlade Federacije BiH od 2000. godine je kao predstavnik Nove hrvatske inicijative (NHI), stranke nastale raskolom HDZ-a BiH, bio potpredsjednik i ministar financija. Smijenio ga je 2002. godine s te pozicije zbog navodnog nezakonitog rada tadašnji Visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown.

Smijenjen je zbog, kako su objasnili u službenoj odluci iz Ureda visokog predstavnika (OHR), afere s  kompanijom AM Šped. Grabovac je potpisao rješenje o isplati 1.7 milijuna maraka (oko 850.000) carinskog depozita kompaniji čije je poslovanje bilo predmet istrage Financijske policije Federacije BiH.

Nikola Grabovac je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1965. godine, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1976. godine gdje je i doktorirao 1988. godine.

Božo Ljubić Samo je jedna domovina Deseci tisuća Hrvata izrazili želju za povratkom

U bivšoj zajednici bio je predsjednik Gospodarske komore Jugoslavije te je vodio više kompanija. Predavao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu te nizu drugih visokoobrazovnih škola.

Napisao je više stručnih radova i knjiga, a među najpoznatijim je 'Pad kapitalizma i početak filantropizma', u kojoj je sažeo svoje kritike prema kapitalizmu.

Grabovac je smatrao kako je kapitalizam društveni sustav koji je dosegnuo vrhunac, te ga je kritizirao jer smatra da koristi nehumana i neljudska sredstva kako bi produžio opstanak.

Čak je smatrao da je kapitalizam svijet doveo na ivicu propasti u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te da  stoji iza neokolonijalizma, izrabljivanja radnika, te poticanja ratova, terorizma i kriminala. Smatra da je u svijetu potrebno uvesti filantropizam kao društveni sustav koji će potaknuti jednakost u društvu, eksploatacije ljudi i smanjenje nejednakosti u društvu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.