Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Preminuo Alejandro Jadresic, nekadašnji čileanski državni tajnik i ministar energetike

Podržavao je rušenje Augusta Pinocheta, no uvijek je bio nezavisan i nikada nije pripadao antipinochetovskoj političkoj struji
10. lipnja 2019. u 12:26 0 komentara 117 prikaza
Foto: YouTube

Od posljedica tumora na mozgu, 5. lipnja – dan prije svoga 63. rođendana, u rodnom Santiago de Chileu preminuo je Alejandro Jadresic, nekadašnji čileanski državni tajnik i ministar energetike (1994. – 1998.).

Antofagasta Vremeplov U domovini nakon 60 godina: 'U Čile ću ponijeti brački kamen'

Jadresic je bio hrvatskog podrijetla, sin psihijatra Victora Jadresica Vargasa i profesorice Mimi Marinovic. Studirao je na Liceumu A-8 u Santiagu, dok je na Čileansko sveučilište primljen nakon što je na prijamnom ispitu ostvario najviše bodova. Diplomirao je industrijski inženjering, a naobrazbu je nastavio na Harvardu, gdje je 1984. doktorirao ekonomiju. Nakon što je završio obrazovanje u SAD-u, vratio se u Čile i tamo je radio kao učitelj. 

Također je postao politički aktivan i podržavao je rušenje Augusta Pinocheta, no uvijek je bio nezavisan i nikada nije pripadao antipinochetovskoj političkoj struji. Bio je dekan na Fakultetu ekonomije i znanosti na Sveučilištu Adolfo Ibáñez, član predsjedništva Entela (Čileanska glavna telekomunikacijska kompanija) i direktor Jadresic Consultinga Ltd. 

Antofagasta Politika useljavanja Doznajte zašto su Hrvati odlazili u Čile

Dobio je Nagradu za najboljeg inženjera 2005. od škole inženjeringa u Čileu, a odlikovan je i Redom kneza Trpimira.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.