Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio Pittsburgh

Nakon srdačnog susreta i pozdrava predsjednik Plenković i njegove pratnje, domaćini su poveli u razgledavanje uredskih prostorija i Hrvatskog kulturnog muzeja „Bernard M. Luketich“
28. rujna 2022. u 20:37 0 komentara 342 prikaza
Foto: Ivan Begg
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik vlade Republike Hrvatske, trećeg dana svog boravka u Americi, posjetio je grad na tri rijeke - Pittsburgh, u Pennsylvaniji.

U zračnoj luci grada dočekao ga je veleposlanik RH iz Washingtona DC Pjer Šimunović a potom su se uputili u posjetu Hrvatskoj crkvi sv. Nikole u Millvale. Pred ulazom u crkvu dočekao ih je i pozdravio nacionalni predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi Edward W. Pazo i drugi nacionalni potpredsjednik Michael Ricci te poveo na razgledavanje crkvenih prostorija i ferskih čuvenog hrvatskog slikara Maksimilijana Vanke.     

Gosti su bili zadivljeni s tim uratkom kojeg je Vanka obilježio kao „Dar mojoj novoj domovini Americi“. Freske su doista remek djelo i zaštićene su kao Nacionalno blago Sjedinjenih Američkih Država. Potom su se gosti u Pittsburgu uputili u središnjicu Hrvatske bratske zajednice u Americi, gdje ih je dočekao i pozdravio nacionalni potpredsjednik i direktor članskih usluga Franjo Bertović i nacionalna tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras.

Nakon srdačnog susreta i pozdrava predsjednik Plenković i njegove pratnje, domaćini su poveli u razgledavanje uredskih prostorija i Hrvatskog kulturnog muzeja „Bernard M. Luketich“. Rado su razgledavani mnogi uradci koje doseljenici, znameniti kipari, slikari i pisci te zaljubljenici u hrvatsku kulturnu baštinu pohraniše ovdje, za sadašnje i buduće naraštaje američkih Hrvata i njihove prijatelje.

Nakon toga održan je kratki radni sastanak s nacionalnom upravom HBZ-a predvođenom s Izvršnim odbornicima gdje su razmijenjena mišljenja o daljnjoj, i vrlo uspješnoj suradnji s domovinom Hrvatskom. Predsjednik  vlade RH, Andrej Plenković, pojasnio je važnost pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj zajednici i Šengentskom sporazumu te uvođenju eura kao platežnog sredstva.

 Oko 90 članova i prijatelja Zajednice dočekalo je predsjednika vlade Andrej Plenkovića u predvorju gdje je održan kratki ceremonijal program uz intoniranje nacionalne himne Amerike i Hrvatske, koje su izveli TS „Svemir“. Program je dopadljivo vodila Bernadette Luketich-Sikaras a govornici su bili Edward W. Pazo, Franjo Bertović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Predsjednik vlade RH obratio se je nazočnima s riječima zahvale za veličanstven prijem i 128. obljetnicu Hrvatske bratske zajednice koja je čuvala, i očuvala, hrvatske kulturne i tradicijske vrijednosti te domoljublje našeg naroda u svijetu. Osvrnuo se je i na politička događanja u Europi i međunarodnom poretku.

Svečanosti je prisustvovao dr. Marion Vujevich počasni konzul RH u Pittsburghu, predsjednik Nadzornog odbora HBZ-a Daniel Kochis, tajnik Nadzornog odbora Rebert Luketić, članovi Nadzornog odbora Catherine Obenour i Robert Jerin te uredsko osoblje i uzvanici.

Uzvanike je sačinjavao prvi, drugi i treći naraštaj američkih Hrvata koji su kroz 128 godina, postojanja i rada ove naše najstarije, najveće i gospodarski snažne udruge Hrvata izvan domovine Hrvatske sačuvali, i očuvali, hrvatske kulturne i tradicijske vrijednosti. Jednostavno: znaju tko su i što su!

koncert Zagrebačkog kvarterta GLAZBENA POSLASTICA Fenomenalni Zagrebački kvartet i pijanistica Zaveckaite oduševili bečku publiku HKŽ Wiesbaden Svečana akademija Proslavljena 50. obljetnica HKŽ Wiesbaden: Poštujemo svakog čovjeka ali čuvamo svoje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.