Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Pokazuju li ove brojke da se nova generacija iseljenika sve bolje snalazi u tuđini?

Sve su te zemlje suočene s masovnom gubitkom stanovništva i odlaskom radne snage na zapad, no njihovi državljani ostali su privrženi domovini te znatno pomažu obiteljima koje su ostale kod kuće
13. prosinca 2016. u 09:07 10 komentara 1534 prikaza
Novo iseljeništvo
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Hrvatski državljani koji žive i rade u inozemstvu prošle su godine na privatne račune u Hrvatskoj doznačili 959 milijuna eura, objavio je europski statistički ured. 

S nepunih milijardu eura, Hrvati su se svrstali na visoko sedmo mjesto po visini privatnih doznaka iz inozemstva. 

U godini dana ukupni iznos privatnih uplata prema Hrvatskoj povećao se za 89 milijuna eura, što pokazuje ili da se nova generacija sve bolje snalazi u tuđini ili ih je sve više pa mogu dio zarade proslijediti kući. 

Prve pune godine hrvatskog članstva u EU, 2014., doznake su težile 870 milijuna eura te su u odnosu na 2013. rasle samo 18 milijuna eura. 

Riječ je o novcu privatnih osoba uplaćenih, pretpostavlja se, članovima obitelji i prijateljima. 

Ukupna vrijednost svih privatnih transfera iz EU prema drugim državama skočila je za 1,4 milijarde eura – na 31,3 milijarde – što je najveći odljev privatnog novca u treće zemlje od početka krize! 

Jednako tako povećala se i svota koja sjeda na račune europskih građana iz trećih zemalja – za 400 milijuna eura, na 11 milijardi eura. 

Ukupna je bilanca privatnih transfera EU u odnosu na ostatak svijeta negativna i iznosi 20,4 milijarde eura, a ta je svota veća od budžeta svih hrvatskih općina, gradova i središnje države.

Privatne su doznake odlazile i iz Hrvatske u vrijednosti 218 milijuna eura te su i one u godini dana porasle 27 milijuna eura. Kad se podvuče crta, proizlazi da je Hrvatska na visokom petom mjestu po neto iznosu doznaka.

Darijo Stanušić Egzodus iz Slavonije U Njemačku povukao roditelje, sestru, zaručnicu i kuma Njemačka marka Prava istina Cijeli život su čistili WC-e i radili teške poslove, a sad im predbacuju njemačku mirovinu

Europski je rekorder po priljevu novca na privatne račune Poljska, koja je 2015. godinu završila s tri milijarde eura suficita, zatim Portugal s 2,8 milijardi eura, Rumunjska 1,7 milijardi eura, Bugarska 844 milijuna eura i Hrvatska 741 milijun eura. 

Više od pola milijarde viška u privatnim transferima imaju još samo Litva i Mađarska. 

Sve su te zemlje suočene s masovnom gubitkom stanovništva i odlaskom radne snage na zapad, no njihovi državljani ostali su privrženi domovini te znatno pomažu obiteljima koje su ostale kod kuće. 

Najviše novca odlazi iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Nizozemske.

U Hrvatsku najviše privatnih doznaka stiže iz zemalja EU, slijede SAD i Kanada...

 • Menjik:

  Portugalcima je zapad atlantski ocean..

 • Stipan:

  Uvijek su Hrvati bili razasuti po cijelom svijetu i slali novac u domovinu. Uzdržavali su i oca i majku i rodbinu , ali su ti isti od hrvatske zaboravljeni i nije im država zahvalna već ih šikanira i drži Hrvatima ... prikaži još! drugog reda. Tako je bilo i onda , tako i sad!

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Po tome u koje se zemlje najviše šalje novac znate u kojim zemljama je najveća nezaposlenost i kriza. Čim još za par godina ostale EU države otvore tržište rada, pola države će nam biti prazno. Slavonija i Lika već jesu. ... prikaži još! Džabe stručno osposobljavanje za 300 eura kad je minimalac u Njemačkoj 1200 eura.