Važna uloga livanjskog kraja

Plenković otvorio konzulat u Livnu: 'Prava hrvatskog naroda trebaju biti zajamčena'

VL BIH
06.09.2018.
u 09:21

Konzulat u Livnu šesto je diplomatsko predstavništvo u BiH, budući da u toj zemlji već postoji veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu te konzulati u Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci i Vitezu

Hrvatski premijer Andrej Plenković na otvaranju konzulata Republike Hrvatske u Livnu u srijedu je rekao kako je najvažniji državni strateški interes Hrvatske odnos s Bosnom i Hercegovinom te ravnopravnost Hrvata u toj zemlji.

"Konzulatom u Livnu zatvaramo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u BiH, zemlji koja je strateški najvažniji državni interes Republike Hrvatske, prijateljskoj zemlji čiju teritorijalnu cjelovitost mi poštujemo i u kojoj je hrvatski narod konstitutivni narod," istaknuo je Plenković.

Prema njegovim riječima, otvaranje konzulata u Livnu još je jedna potvrda čvrste privrženosti Hrvatske razvoju prijateljskih, bliskih, partnerskih i strateških odnosa s BiH.

"Želimo da se svi koji žive u BiH u njoj dobro osjećaju, a da prava hrvatskog naroda budu zajamčena na svim razinama", poručio je Plenković.

Istaknuo je kako je trgovinska razmjena Hrvatske s BiH više od dvije milijarde eura te da su ukupna ulaganja Hrvatske u BiH u dosadašnjem razdoblju 1,2 milijarde eura.

"Imamo dinamične političke i bilateralne odnose i podupiremo sve aspekte bilateralne suradnje, a pritom posebice podupiremo reformske napore u BiH i njen europski put kao najjači i stalni zagovaratelj tog procesa unutar Europske unije", dodao je hrvatski premijer.

Konzulat u Livnu šesto je diplomatsko predstavništvo u BiH, budući da u toj zemlji već postoji veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu te konzulati u Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci i Vitezu.

Plenković je naglasio kako je uloga livanjskog kraja bila iznimno važna u ratu u očuvanju cjelovitosti Bosne i Hercegovine, ali i u pomaganju i spašavanju Hrvatske, odnosno Dalmacije. Podsjetio je kako su Livnjaci ovog ljeta priredili "najimpresivniji doček" izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću u rodnom Livnu nakon fantastičnog uspjeha hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Također je podsjetio da su iz livanjskog kraja poznati hotelijer Jako Andabak te izumitelj Mate Rimac.

Na upit kako komentira činjenicu da je prošle godine obećao konzulat u Livnu koji sada otvara mjesec dana uoči izbora u BiH, Plenković je odgovorio kako je to dobro jer se ispunjavaju obećanja. Dodao je kako, koliko je njemu poznato, formalno još nije počela izborna kampanja u BiH.

Hrvatski član Predsjedništava BiH Dragan Čović posebno je zahvalio hrvatskom premijeru i njegovim suradnicima na razumijevanju situacije u BiH i zauzimanju za ravnopravnost Hrvata u toj zemlji.

"Ono što nam je prevažno jest da Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska uopće stoje uz BiH kao strateškog partnera", naglasio je Čović koji se nada kako će ta suradnja imati dodatnu dimenziju, "kako bismo u konačnici mogli reći da je BiH do kraja domovina svakog Hrvata na svakom pedlju BiH, i u kojoj ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpunu jednakopravnost Hrvata", istaknuo je Čović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je kako današnje otvaranje konzulata u Livnu, mjesec dana uoči izbora u BiH, "nema veze jedno s drugim".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije