Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvati u BiH traže svoj RTV kanal

U izvješću se navodi i kako entitetski javni servisi RTV FBiH i RTRS, koji prikupljaju RTV pristojbu, ne uplaćuju novac na jedinstveni račun, čime krše zakon i financiraju BHRT tek djelomično, što je tu kuću dovelo u iznimno težak položaj
28. ožujka 2018. u 09:12 4 komentara 658 prikaza
Foto: VL BIH

Vijeće ministara BiH usvojilo je potkraj veljače na 134. sjednici izvješće međuresorne radne skupine o analizi primjene zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu BiH, kojim je utvrđeno kako najmanje 70 posto toga zakona nikada nije provedeno ili je to djelomično napravljeno, a u budućnosti su mali izgledi da taj zakon poluči rezultate.

Mostar Zatražena posebna sjednica Alarmantno u BiH! Dijaspora već dosegnula 1,5 milijuna ljudi

Zbog toga je naloženo da se započne izrada novoga ili dorada postojećeg zakona. Ministarstvo prometa i veza BiH ipak se odlučilo da se započne izrada novoga zakona o javnom sustavu RTV-a. 

Digitalizacija 

U radnoj skupini bit će predstavnici triju javnih emitera, BHRT-a, Radiotelevizije RS-a i Federalne televizije, te predstavnici Ministarstva, Regulacijske agencije za komunikacije, parlamenata kako bi se došlo do rješenja koje bi zadovoljilo ne samo interese triju naroda i javnosti u BiH nego i novonastalih okolnosti nakon procesa digitalizacije koji je otvorio mogućnost uspostave više nacionalnih radijskih i televizijskih kanala. 

U zaključku Međuresornog povjerenstva devet članaka zakona nikada nije provedeno, a sedam ih je s manjim ili većim dijelom provedeno. To znači da, od 45 članaka, čak 16 ih nije potpuno ili velikim dijelom provedeno. 

Najveći problem predstavlja to što nisu provedene ili su djelomično provedene odredbe koje su suština zakona o JRTS-u Bosne i Hercegovine, a to je utemeljenje korporacije, financiranje i programska načela. Članovi Povjerenstva nisu se složili oko zahtjeva Hrvata u BiH za informiranjem na vlastitom jeziku pri javnom RTV sustavu. 

"Međutim, nesporno je utvrđena činjenica da je u javnosti većina političkih predstavnika iz reda hrvatskog naroda nezadovoljna ovakvim zakonskim rješenjima, odnosno provedbom navedenih odredbi, posebno kada je riječ o upotrebi i uređivanju programa na hrvatskom jeziku i za potrebe hrvatskog naroda. Oni smatraju da je potrebna promjena zakona o javnom sustavu RTV-a, koji će, prema njihovu mišljenju, omogućiti uređivanje programa isključivo na hrvatskom jeziku i za potrebe hrvatskog naroda u ovom području, a što nije omogućeno postojećim zakonom", navodi se u dokumentu. 

Krše zakon 

U izvješću se navodi i kako entitetski javni servisi RTV FBiH i RTRS, koji prikupljaju RTV pristojbu, ne uplaćuju novac na jedinstveni račun, čime krše zakon i financiraju BHRT tek djelomično, što je tu kuću dovelo u iznimno težak položaj

Međuresorna radna skupina zaključila je i kako, zbog nepostojanja korporacije, sve poslove u procesu digitalizacije vodi Odbor sustava, shodno zakonu o javnom sustavu RTV-a BiH. Taj Odbor mjesecima ne uspijeva ni postići dogovor o mrežnom operateru u procesu digitalizacije.

Ivan Grbešić Ivan Grbešić Hrvati se bore za opstanak u BiH, a u svijetu za identitet Izabela Vidović Izabela Vidović Mlada američka Hrvatica podrijetlom iz BiH glumi kćer Julije Roberts Transplantacija Čeka se odluka Vlade Hrvati iz BiH traže da bez prijave adrese u domovini transplantiraju organe
 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Koji će vam k kada se svi selite na zapad čim dobijete HR putovnicu.

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Bošnjaci ne razumiju da se ponašaju kao Srbi 90-ih i da pokapaju BiH...

 • Avatar žič
  žič:

  ma ne brinite,majčica hrvatska će vama dati televiziju...