Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ovo su novi uvjeti za stjecanje hrvatskog državljanstva

Poslove vođenja evidencije o hrvatskom državljanstvu, umjesto ureda državne uprave, obavljat će županije, odnosno Grad Zagreb
20. listopada 2019. u 19:40 0 komentara 910 prikaza
Putovnica
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o hrvatskom državljanstvu i olakšao uvjete potrebne za stjecanje istoga.

Buenos Aires Predstavnici hrvatskih zajednica u Južnoj Americi o problemima državljanstva i povratka u Lijepu Našu

Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljanin, a MUP utvrdi da za to nema zapreka. 

Širi se krug osoba koje se smatraju iseljenicima

Podrijetlo ili teritorij Sve što ste htjeli znati o dvojnom državljanstvu. Blagoslov ili prokletstvo?

"To ne bi bile smo osobe koje su iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske", objasnio je državi tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Hrvatskim državljaninom, naveo je, smatrat će se i osoba rođena od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991., kojoj su  trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, pod uvjetom da u roku od dvije sljedeće godine podnese zahtjev za utvrđenje državljanstva. 

Ponos i čast Oni su novi hrvatski državljani, potomci naših iseljenika

Izmjene Zakona stupit će na snagu 1. siječnja 2020., a poslove vođenja evidencije o hrvatskom državljanstvu, umjesto ureda državne uprave, obavljat će županije, odnosno Grad Zagreb. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.